Sidor

torsdag 29 maj 2008

Är fallosymboler något negativt?


Det blir inte mycket bloggande dessa dagar. Sitter med tentaplugg upp till öronen så man får inte mycket tid över. Jag följer dock debatterna kring och utveckling av Linköping så mycket jag kan. Det har väl inte hänt så speciellt mycket den senaste veckan.

En sak som är lite spännande är ryktet om att ett internt dokument beskrivande Kallerstads utseende kretsar runt bland kommunens personal/politiker. Det skulle vara otroligt roligt att se hur de har tänkt att Kallerstad ska se ut. Samtidigt håller jag på att skissa på hur jag tycker att det ska utformas.

Kallerstad ska uppfylla flera syften och byggas ur många aspekter. Dels handlar det om att skapa en stadsdel som tillfredställer kommunens intentioner. Det handlar om att bygga Kallerstad så att det binds samman med innerstaden. Man ska också bygga så att gestaltningen inbjuder till nya etableringar och gör reklam för Linköpings starka drivkraft och högteknologiska kunnande. Dels handlar det också om att bygga en attraktiv stadsdel för den enskilda inåvnaren, näringsidkaren och besökaren. Här måsta man tänka mycket på var man placerar respektive form av verksamheter och bostäder.

Som jag ser det så ska man bygga en mycket tät kvartersstad. Det grundar jag i att det är just sådana typer av områden som lockar nya bostadsinnehavare allra mest. Det kan man se inte minst på bostadspriserna. Det handlar om att kunna erbjuda invånarna ännu mer innerstad, eftersom den befintliga innerstaden är så liten och begränsad. Att man just bygger innerstad, dvs. kvarter med stadskaraktär där butiker och andra verksamheter finns i de nedersta våningarna, är väldigt viktigt. Man ska se till att bygga ut Kallerstad ända ut till Stångån, både över och under Stångebro, så att kopplingen mellan nya och gamla innerstaden blir så stark som möjligt. Jag ser gärna också att man knyter ihop det gamla och det nya så att gatorna från gamla innerstaden fortsätter ut genom Kallerstad.

För att locka högteknologiska företag så bör man satsa på spektakulära byggnader. De tillfredställer inte bara potentiella företags lokalbehov och dess image, utan även kommunens marknadsföring som högteknologisk ort. När man kommer norr ifrån på E4:an så ska man mötas av en imponerande skyline med flera(!) höga hus som skyltar om något uppkäftigt och framåtstärvande! Jag ser heller inga problem med att man skulel förstöra det byggnadshistoriska Linköping eftersom detta inte byggs i den gamla staden, utan i på en helt näst intill orörd plats. Skyskraporna kommer endast att "täcka" domkyrkan från E4:an under en väldigt liten bit. Det är viktigt just att det blir ett kluster, en hop, av flera höga byggnader. Jag tror att detta skulle ge ett starka intryck än ett jättehögt hus.

I kallerstad bör det finnas flera härliga rumsbildningar runt om i den täta staden. Några små torg här och där ersätter husen i några av "nätets rutor". De två arenorna, fotbolls- och ishallen, binds samman med ett arenastråk. Stråket ska vara ett långsträckt torg med plats för uteserveringar och andra jippon. Runt "torget" ska det finnas byggnader med restauranger, pubar och hotell. Kanske också en galleria. Gatamönstret ska ha samma karaktär som den nuvarande innerstaden, med kvarterstaden som förebild. Arenornas entréfasader vänds mot varandra så att de överbligar varandra genom arenastråket.

Det finns mycket att reflektera över och mycket som känns spännande. Det viktigaste är att man ser till att bygga Kallerstad långsiktigt, så att man kan tillfredsställa behoven av lokaler för lång tid framöver.

Skriv gärna vad ni tycker och tänker kring Kallerstad. Det vore trevligt om man kunde få in lite olika gestaltningsförlsag och lägga upp dem här och på andra forum. Framför allt att visa att det finns ett intresse och engagemang kring detta ämne bland oss "dödliga". :)

Skriv lite kommentarer till inlägget, eller maila lite bilder tankar om ni vill. robin_andersson@email.com

Kul att se att det ändå är några som kan tänka sig att engagera sig lite mer för Linköpings framtid. Om ni vill så kan vi väl bestämma en träff för att diskutera? Kom med förslag och maila ert intresse och tankar.

På rubrikens frågan skulle jag gärna vilja ha åsikter om. Att mänskligheten har skapat samhällen med byggander inspirade av fruktsamheten har ju visat sig vara framgångsrikt och skapat omhuldande trygga intryck. Att det finns någon som skyddar och någon som vaggar. Exempel på fertilitetssymboliska byggnader finns över hela världen och bevisligen en stark påverkan på oss människor, både medvetet och omdevetet. Så aragumentet att man ska låta bli att bygga hus som efterliknar fallosymboler faller pladask.

söndag 25 maj 2008

Hur var det nu?

Jag tänkte svara på ett inlägg från "linlasj" som denna skrev i correns forum den 24 maj 2008.

Han/hon skriver:

Jag vet inte jag, pratade med de som utformat planen häromdagen på torget.

"Linköping har vänt ån ryggen" sades det. Och det var det klokaste jag hört på länge. Det är ju inte bra.

Men lösningen heter väl då inte förtätning. Det får jag inte ihop.

Efter ett tag sades det vid bordet där vi samtalade att det ska inte resas så mycket, så vi måste förtäta lite. Resas, mycket? I den här lilla stan? Nääää...jag menar MEN HALLÅ.

Sedan fortsatte samtalet, det föreslogs att "däckfirman ditten" skulle ligga "här borta" och så pekades det på någon avsideskrok på kartan.

Men...men...sade jag...då kommer ju folk att resa dit med sin bil för att få däcken bytta.

Eh...ja...jo...sade planeraren då.

Genomtänkt? Ja, säkerligen. Men med input, som det heter nuförtiden, från befolkningsökningsvilliga politiker som ser oss medborgare som skatteintäkter. Nästan enbart.

På min fråga "Det är väl inget självändamål att vi ska bli 190 000 i Linköping" kom svaret "nä, nä, det är klart, men då får vi inte råd med de vi vill".

Tycker nog det är rätt bra som det är. Några vägar som ska fixas till lite. Sedan är jag nöjd. Låt parkerna vara kvar. Låt de gröna fria ytorna som finns vara kvar.

Det kommer inte hit fler människor bara för de har någontstans att bo. De vill kunna sitta i en park, lämna sina barn på dagis och ha fungerande skolor samt ett utbud i stan som heter duga. Nu heter det ingenting. DET däremot kommer det att bli ändring på misstänker jag. Det händer saker. Faktiskt. Gå på stan och titta
.


Mitt svar blev så långt att jag istället lägger in det i den här bloggen och länker till den från forumet.


Det låter som om du pratade med någon mindre insatt person på torget, eller kanske förvrängt sammanfattningen av samtalet lite? =)

Förtätningen av staden har inget med Stångån att göra. Det är två olika delar av översiktsplanen (ÖP), så det verkar som att du är helt felinformerad där.

Jag kan väl försöka mig på en snabbgenomgång av ÖP:n. Linköpings befolkning växte det senaste året med 1800 personer . Det gör staden till en av Sveriges snabbast växande. Enligt alla analyser så ser det heller inte ut som att trenden kommer att avta. Det är snarare så att om vissa planerade satsningar (bl.a. på universitetet) genomförs så kommer kurvan att peka ännu högre. Det gör att när man nu sitter och ska gör en ÖP för de närmsta 10-15 åren så bör man räkna med en stad på minst 170 000 invånare. Man har arbetat efter en modell där utsikten är 170 000 inv., och en där man räknar med 200 000 inv. Detta är inte något man garanterar, men man har sett till att, på ett överskådligt sätt, förbereda infrastruktur, samhällsfunktioner och stadsbyggandet för dessa scenarion. Varje nytt steg kommer ändå att genomföras successivt, så man bygger inte ut något utan att ”efterfrågan” finns.

En så markant ökning av befolkningen ställer krav på infrastuktur, skola, sjukvård mm. Men inte minst också på bostäder, naturligtvis. När man nu kan anta en så pass stor ökning av invånarantalet så har man två sätt att bygga ut staden att välja på. Antingen fortsätter man att ta ny åkermark/ekskog i anspråk utanför staden för att bygga upp nya bostadsområden på samma sätt som man gjort sedan 40-talet. Eller stannar man upp och funderar lite på vad som är viktigt och hur invånarna verkligen vill bo, och sedan bygger efter detta.

Marknadspriserna på bostäders olika typer och lokaliseringar visar tydligt hur efterfrågan ser ut. Man vill helst antingen bo i villa nära (restidsmässigt) staden eller i en lägenhet mitt i staden. Jag anser att man också på ett bra sätt har ringat in detta i ÖP:n och satsar på en sådan utbyggnad. En förtätning av staden sker på platser där marken inte används av invånarna. Samtidigt satsar man extra mycket på de parker och grönområden som väl används av invånarna. Det finns många ogräsbeklädda plättar i staden som verkligen inte används. Varför ta rygg på dessa när man istället kan låta fler människor få bo där de vill i? De används ju ändå inte och kostar bara pengar i underhåll. Istället kan man satsa dessa pengar, plus inkomsterna från bostadsetableringen i parker och grönstråks som används? Nya stadsparker planeras, bl.a. på Stångebro. Kvalitet före kvantitet med andra ord.

Samtidigt låter man satsa på småhusområden som Ekängen, Sturefors, Linghem Vikingstad och Malmslätt mm, där också pendeltågtrafiken ska få en större satsning.
Människor som vill bo i staden vill också bo i en urban miljö. Det är också idén med utbyggnaden av innerstaden. Den kommer att ske över Stångån, så att ån kommer mer i centrum av staden. Via Resecentrumet kommer man få en förlängning av innerstaden ut mot Kallerstad, där man planerar en tätkvartersstad med butiker och restauranger i bottenvåningarna och bostäder och kontor i övervåningarna. Linköpings innerstad är idag obalanserad och väldigt liten med tanke på kommunens storlek.

Självklart bör man tänka till ordentligt innan man ger sig på att förändra stadens karaktär. Samtidigt får man inte glömma att expansionen av en stad starkt är förknippat med dess välstånd. Alternativen är att antingen så väljer man att utnyttja möjligheterna som Linköping har för att bli en välmående växande kommun med många nya företag, och företagsetableringar. Något som ger oss många nya produkter och tjänster att utveckla och arbeta med. En anda som lockar till sig än nya företag och investeringar i en positiv spiral. Eller så låter man möjligheterna rinna ut i sanden och se hur man börjar få svårt att ersätta nedlagda arbetstillfällen när oundvikliga nedläggningar inte kompenseras av nya etableringar. Exempel för dessa två alternativ finns det gott om. Framför allt det senare. Att låta Linköping ”vara som det alltid har varit” finns inte att välja på.

Eller så kan man säga att det är just det som är det första alternativet, nämligen att just se till att ha en harmoni där verksamheter föds eller tillkommer utifrån. För utan visioner så hade Linköping inte varit något annat än ännu en bruksort med urholkad ekonomi och minskande befolkning. Expansionen är viktig för stadens, och invånarnas välmående.

måndag 19 maj 2008

Moderna idéer i en modern stad.

Arkitekturen måste få en renässans i Linköping. Det är inte ofta ett projekt i Linköping får oss att tappa hakan av förtjusning. Den coolaste byggnaden i staden, estetiskt sett, måste vara Mjärdevi Center. Det är ändå inget speciellt varken nationellt eller internationellt. Detta blogginlägg vill jag tillägna avsaknaden av skönhet och mod i stadens arkitektur.

Jag vill till att börja med repetera det jag tidigare sagt, nämligen att höga hus i sig inte betyder att huset måste vara vackert eller fult. Däremot får höga hus en större roll för sin omgivning, vilket gör att vi måste ha höga krav, funktionellt som estetiskt, på dem. När jag talar om höga hus så talar jag om hus på minst 20 våningar. Lägre än så är inte speciellt höga idag. Övre vasastaden kommer exempelvis byggas med 8 våningar i snitt. Tornby citys höghus på 19 våningar känns lite prutat faktist. Med en design ursprungligen från en av Sveriges genom tiderna största arkitekter, Ralph Erskine, borde huset fått en mycket tydligare auktoriet. Jag tror dock att det dröjer länge innan det området kommer få hus som skulle konkurrera med Tornby citys 64 meter, så det kommer ändå att få en stor estetisk roll för området i framtiden.

Något som jag saknar i svensk arkitektur i allmännhet, men i Linköping i synnerhet, är den organiska arkitekturen. Det är allt för mycket stelt och rakt i den svenska "nyfunkisvågen" som totalt har dränkt oss under denna byggboom. Mycket beror naturligtvis på att den putsade fasaden i nyfunkishus är en produkt skapad för att blidka alla energikrav vi har i Sverige. Det blir liksom inte roligare än så om man ska spara lite ström. Eller?

I Malmö håller Hyllie på att skapas. En ny stadsdel med en evenamangsarena, flertalet hotell och en spårbunden trafik i centrum. Allt byggt i stadsmässig miljö. Något som tilltalar mig där att man i Malmö har tagit insipration från andra sidan sundet. Där bygger man med en större variation i arkitekturen. Man har en tydlig vision om hur man ska bygga staden samtidigt som man arbetar effektivt för att underlätta för byggherrarna och entreprenörerna att tillsammans skapa den skånska drömstaden.


Det finns många byggprojekt i Malmö som jag tilltalas av. Framför allt i från stadsdelen Västra Hamnen, med Turning torso i spetsen. Men det mest spektakulära projektet är det förslag som Wingårdh har lämnat på ett femton våningar högt hotell i Hyllie. Fasaden har stora släktdrag med Wingårdhs Clarion Sign Hotel på Norra bantorget i Stockholm, som invigdes för några månader sedan. Redan där ett mycket modernt uttryck. Det som utmärker byggnaden ännu mer är att det knappt finns en rak linje på hela byggnaden. På ett lite udda sätt har man löst upp den strikta strukturen och skapat ett utropstecken som likt Turning torso ger området en identitet. Det är just brytningen mellan det skarpa och det mjuka som jag tycker gör arkitekturen mer intressant.

Ett annat exempel är att titta på hur man runt om i Världen bygger idrottsarenor i dag. Den olympiska huvudarenan i Beijing och allianz arena i München är underbara exempel på ett organiskt uttryck. Mer sånt i Lilnköping, tack!

fredag 16 maj 2008

Ett skärgårdssubstitut?


Idag kunde man på corren.se läsa om Kanalbolagets planer för en marin resataurang- och konferensanläggning i Berg. För 300 miljoner kronor ska den lilla kanalorten få en ordentlig anläggning som kan betjäna alla turister som kommer varje sommar. De är inte så några heller. Enligt samma artikel är det ca 250 000 personer som passerar Berg på kanalen varje år, och orten kan ha uppemot 20.000 besökare på en och samma sommardag. Snacka om att utbudet är underdimensionerat i sådana fall. Från år 2010 nämns i artikeln.

Planerna är att man ska bebygga den lilla bukten mellan slussarna med en femtio meter lång byggnad som knyts samman med det gamla magasinet, som får hotellstandard. Vid en brygga ett hundratal meter ut i Roxen pålas för en restaurang- och konferensanläggning med utsikt mot Linköping. Och det kommer positiva röster från kommunhållet.


Detta, mina damer och herrar, kan bli något riktig häftigt för Linköping! Det viktigaste för Linköpings utveckling är att vi skapar en mångfasetterad stad där alla kan trivas, både gamla och nya invånare. En stad där man kan bo både i landsbygdsmiljö och i en urban miljö.

Är det något som Linköpingsborna saknar så är det att kunna sitta i en skärgårdsidyll och mysa på sommaren. Vi ska naturligtvis se till att rusta upp området kring Stångån så att den kan utnyttjas till full potential. Men där kommer aldrig den där riktiga skärgårdskänslan, med segelbåtar och småstugor, kunna blomma ut. Om man då istället kunde lyckas få en skärgårdsstämning ute i Berg, med restauranger och pubar i marin miljö, så vore det ett riktigt bra komplement till den urbana karaktären i "nya Linköping".

Lägg där till pendelbåtar som varje halvtimma går den dryga milen mellan Linköpings hamn, intill nya resecentrum, och Bergs slussar på sommaren. Det kommer bli suveränt. Många mer människor kommer snart att kunna bo i innerstaden och underlaget för båtutflykter under ljumna sommarkvällar kommer att vara stort!

Go for it!

fredag 9 maj 2008

Ny simhall på gång?


Linköpins tidning skriver idag att man i kommunenstyrlesens planeringsutskott har tankar på att bygga en ny simhall inom fem år. En sådan skulle, enligt samma artikel, kosta upp emot 300 miljonor kronor, alltså mer än Cloetta center. En av anledningarna till detta är bland annat att sänka driftkostnaden, som brukar vara höga för så gamla anläggningar. Per Ridne på LKF berättar:
– Man kan säga att simhallen är som en processindustri med reningsfilter och klor. Allt det där måste underhållas.
– Till detta kommer tillgängligheten. Vi har verksamheter där som ligger i flera plan med trappor emellan. En ny simhall kan vi också bygga energieffektivare.

Man har också näst intill en skyldighet att bygga en 50 meters bassäng till LASS, Sveriges bästa simklubb (och en av de äldsta föreningarna överhuvudtaget i Sverige). LASS har länge önskat en 50 meters bassäng, men pengarna har istället kastats över hockeyn, och snart fotbollen. Bengt Olsson, Folkpartiet säger:
-En ny 50-metersbassäng går på cirka 150 miljoner kronor: Men med tanke på vad vi satsat på andra idrotter så kommer vi nog inte undan.


Helt klart att LASS förtjänar en större del av kakan med tanke på förenings framgångar.
En tredje anledning är också att man vill skapa bättre förutsättningar för bebyggelsen som ska upp på nuvarande Folkungavallen. Muharrem Demirok säger:
Med 600 till 700 lägenheter på området måste vi bygga parkeringsplatser också. Då området är litet så vill vi bygga ett parkeringsgarage under jord. Då garaget kommer att placeras i närheten av simhallen så betyder det att vi måste gräva under själva simhallen. Det går men det blir dyrt. Om vi river simhallen tycker jag att vi borde bygga garaget i den krater som blir efter bygget. [...] Oavsett vad vi gör så måste vi agera innan vi bygger fast oss.

Muharrem Demirok uttrycker en önskan om att bygga en eventuell ny simhall vid Nykvarnsparken, Linköpings kommande nya stadspark:
– Bygger vi en ny simhall så bör den ligga nära vatten. Kanske i Nykvarnsparken med en del av hallen på pontoner ute i vattnet. Jag tycker att tanken på en ny simhall är lovvärd. Jag tycker det är bättre att vi bygger en simhall än en fotbollsarena. En simhall kan man använda dygnet runt men en fotbollsplan bara några kvällar i veckan.


Det låter otroligt häftigt att bygga en ny simhall vid Stångån, som kanske bröstar ut över vattnet. Simhallen i Linköping är enligt mig stor och fin, och helt tillräcklig för de vanliga invånarna. Men om det går att lösa de ovannämnda "problemen" utan att det kostar allt för mycket för skattebetalarna i slutändan så: kör på! Jag ser gärna att man tar in förslag från arkitektbyråer från hela världen, såsom t.ex. Hudiksvalls kommun gjorde (bilden ovan). De fick in massor av förslag, bland annat från USA, Storbrittanien, Namibia(!) och Danmark. Bara från Danmark kom 30 st förslag! Låt oss få se något spektakulärt i den nya innerstaden.

Vad säger ni, behövs det en ny simhall, och borde den ha högre prioritet än fotbollsarenan?

torsdag 8 maj 2008

Ny fotbollsarena nödvändig?


Turerna har varit många både kring rivandet av folkungavallen och var då en eventuell ny fotbollsarena ska placeras. Man har från kommunen sida till slut beslutat att bygga en ny fotbollsarena strax öster om Stångebrofältet, på parkeringen ”Papegojan” (D på bilden). Innan hade man också planer på att bygga fotbollsarenan där den nuvarande bandyarenan ligger, och flytta bandyn till en ny arena/hall i Vidingsjö. Idén var att då att man skulle kunna utnyttja mycket av Cloetta centers faciliteter även till fotbollsarenan. Men den idén fick läggas åt sidan då ett flertal överklaganden kom in till kommunen. Det handlade bland annat om att flygplasten såg problem med strålkastarljusen som då skulle ligga knepigt till för landningsbanan.



Men det ligger också mer än de sportsliga argumenten bakom projektet. Det finns en stor efterfrågan på tomtmark till bostäder och lokaler nära stadskärnan. Marken där Folkungavallen ligger är bland de bästa i Linköping och är värd mycket pengar. Här ser kommunen en chans att tillgodose flera behov. Dels genom att sälja marken och kunna lätta på efterfrågan på bostäder och lokaler i city. Del också kunna bygga en nya och fin arena för stadens fotboll för de pengarna som man får för marken. Alltså ”slipper” man betala för den nödvändiga upprustningen av Folkungavallen.

I mitt förslag ”Linköping 2022” beskriver jag en vision om ett arenastråk mellan en fotbollsarena och Cloetta center. En boulevard med hotell och barer/restauranger med uteserveringar, som ger en visuell kontakt mellan nyckelbyggnaderna, där man kunde ladda upp inför ett evenemang. Om man planerar allt väl så är det inte alls omöjligt att den idén blir verklighet. Det vore ju rätt stad för det.

För 67 miljoner kommer Linköping få en ny arena renodlad för fotboll (och konserter o dyl.), vilket betyder att den inte kommer att ha någon löparbana. Detta ger positiva effekter för publikens upplevelse och atmosfären. Istället ska ett friidrottscentrum byggas i Ryd. Fotbollsarenan ska ha konstgräs med uppvärmning och användas året runt. Den ska byggas för att användas för fotboll utifrån de krav som ställs för svensk elitfotboll för spel upp till allsvenskan (för herrar). Konstgräset ska uppfylla FIFA/UEFA:s regelverk. Arenan ska byggas i etapper som möjliggör utbyggnad utan att störa användningen av planen eller att något ska behöva rivas. I den första etappen ska man kunna ta in 5500 åskådare (2500 sitt under tak). Det är ungefär så mycket som Södertäljes fotbollsarena tar in. I en andra etapp ska arenan kunna ta 8000 åskådare (5000 sitt under tak). I en tredje etapp 12000 åskådare (10000 sitt under tak).

Det här talar för en ny arena:

• Alternativet är att man måste rusta folkungavallen, vilket skulle kosta mycket pengar.
• En ny fotbollsstadion kan sätta en ordentlig fart på intresset för fotboll i staden.
• Publikarenorna samlas på en och samma plats i staden.
• Finansieras helt av pengarna för marken på folkungavallen. Kostar alltså ”inget” för kommunen.
• Både Cloetta Center och fotbollsarenan kommer att ligga mitt i den nya pulserande delen av innerstaden.

Det här talar mot en arena:

• Saknar lag. Vi har för tillfället inget lag som kan dra en publik tillräckligt för att fylla arenan.
• Starka minnen. Det kan finnas emotionella känslor för folkungavallen bland de äldre i Linköping.

Det skulle vara intressant att höra vad ni har för synpunkter på projektet. Finns det några fler argument för eller emot en ny arena? Kommentera gärna!

lördag 3 maj 2008

Från Linköping.

Jag är förnärvarande på besök i Linköping. Jag tänkte passa på att gå och titta på hur bygget vid Tornby city fortskrider. Jag åkte förbi lite snabbt i torsdags och kunde konstatera att de har byggt upp 16 av 18 plan än så länge. Enligt planerna så ska de vara upp på den högsta våningen nu i maj. Jag ska även besöka utställningen av förslaget till översiktplan på Stora torget kl 12.00 imorgon lördag. Kom dit ni också, om ni har tid och lust, och passa på att kommentera och disskutera Linköpings framtid med representanter från kommunen. Passar inte tiden så kommer det fler chanser. Under hela maj kommer man att ställa ut förslaget på olika platser i kommunen. Tider och platser hittar ni här.

Jag läste i genom lite sammanträdeshandlingar till kommunfulläktigemötet den 29:e april. Där hittade jag en motion som miljöpartiet i Linköping hade lagt angående Ostlänken. Det går kort ut på att man ska verka för en tidigareläggning av ostlänken-sträckan Linköping - Norrköping. Detta skulle då finansieras genom att man förskotterar de, av banverket beräknade, tre miljarderna för bygget. Helt utan att veta om det är realistiskt eller inte så tycker jag att tanken är intressant. Dels skulle man förbättra pendeltågtrafiken mellan städerna avsevärt, vilket det finns kraftiga behov av. Dels skulle man troligen också öka chanserna till att Ostlänken byggs snart. Och i så fall skulle det ju gå betydligt fortare att färdigställa ostlänken, från det att man väl sagt "ja" från regeringshåll, i och med att den sträckan redan är utbyggd. Som sagt så vet jag inte alls hur realistiskt det är att genomföra detta, men om det finns en chans så känns det verkligen som något man bör satsa på.