Sidor

fredag 9 maj 2008

Ny simhall på gång?


Linköpins tidning skriver idag att man i kommunenstyrlesens planeringsutskott har tankar på att bygga en ny simhall inom fem år. En sådan skulle, enligt samma artikel, kosta upp emot 300 miljonor kronor, alltså mer än Cloetta center. En av anledningarna till detta är bland annat att sänka driftkostnaden, som brukar vara höga för så gamla anläggningar. Per Ridne på LKF berättar:
– Man kan säga att simhallen är som en processindustri med reningsfilter och klor. Allt det där måste underhållas.
– Till detta kommer tillgängligheten. Vi har verksamheter där som ligger i flera plan med trappor emellan. En ny simhall kan vi också bygga energieffektivare.

Man har också näst intill en skyldighet att bygga en 50 meters bassäng till LASS, Sveriges bästa simklubb (och en av de äldsta föreningarna överhuvudtaget i Sverige). LASS har länge önskat en 50 meters bassäng, men pengarna har istället kastats över hockeyn, och snart fotbollen. Bengt Olsson, Folkpartiet säger:
-En ny 50-metersbassäng går på cirka 150 miljoner kronor: Men med tanke på vad vi satsat på andra idrotter så kommer vi nog inte undan.


Helt klart att LASS förtjänar en större del av kakan med tanke på förenings framgångar.
En tredje anledning är också att man vill skapa bättre förutsättningar för bebyggelsen som ska upp på nuvarande Folkungavallen. Muharrem Demirok säger:
Med 600 till 700 lägenheter på området måste vi bygga parkeringsplatser också. Då området är litet så vill vi bygga ett parkeringsgarage under jord. Då garaget kommer att placeras i närheten av simhallen så betyder det att vi måste gräva under själva simhallen. Det går men det blir dyrt. Om vi river simhallen tycker jag att vi borde bygga garaget i den krater som blir efter bygget. [...] Oavsett vad vi gör så måste vi agera innan vi bygger fast oss.

Muharrem Demirok uttrycker en önskan om att bygga en eventuell ny simhall vid Nykvarnsparken, Linköpings kommande nya stadspark:
– Bygger vi en ny simhall så bör den ligga nära vatten. Kanske i Nykvarnsparken med en del av hallen på pontoner ute i vattnet. Jag tycker att tanken på en ny simhall är lovvärd. Jag tycker det är bättre att vi bygger en simhall än en fotbollsarena. En simhall kan man använda dygnet runt men en fotbollsplan bara några kvällar i veckan.


Det låter otroligt häftigt att bygga en ny simhall vid Stångån, som kanske bröstar ut över vattnet. Simhallen i Linköping är enligt mig stor och fin, och helt tillräcklig för de vanliga invånarna. Men om det går att lösa de ovannämnda "problemen" utan att det kostar allt för mycket för skattebetalarna i slutändan så: kör på! Jag ser gärna att man tar in förslag från arkitektbyråer från hela världen, såsom t.ex. Hudiksvalls kommun gjorde (bilden ovan). De fick in massor av förslag, bland annat från USA, Storbrittanien, Namibia(!) och Danmark. Bara från Danmark kom 30 st förslag! Låt oss få se något spektakulärt i den nya innerstaden.

Vad säger ni, behövs det en ny simhall, och borde den ha högre prioritet än fotbollsarenan?

Inga kommentarer: