Sidor

fredag 16 maj 2008

Ett skärgårdssubstitut?


Idag kunde man på corren.se läsa om Kanalbolagets planer för en marin resataurang- och konferensanläggning i Berg. För 300 miljoner kronor ska den lilla kanalorten få en ordentlig anläggning som kan betjäna alla turister som kommer varje sommar. De är inte så några heller. Enligt samma artikel är det ca 250 000 personer som passerar Berg på kanalen varje år, och orten kan ha uppemot 20.000 besökare på en och samma sommardag. Snacka om att utbudet är underdimensionerat i sådana fall. Från år 2010 nämns i artikeln.

Planerna är att man ska bebygga den lilla bukten mellan slussarna med en femtio meter lång byggnad som knyts samman med det gamla magasinet, som får hotellstandard. Vid en brygga ett hundratal meter ut i Roxen pålas för en restaurang- och konferensanläggning med utsikt mot Linköping. Och det kommer positiva röster från kommunhållet.


Detta, mina damer och herrar, kan bli något riktig häftigt för Linköping! Det viktigaste för Linköpings utveckling är att vi skapar en mångfasetterad stad där alla kan trivas, både gamla och nya invånare. En stad där man kan bo både i landsbygdsmiljö och i en urban miljö.

Är det något som Linköpingsborna saknar så är det att kunna sitta i en skärgårdsidyll och mysa på sommaren. Vi ska naturligtvis se till att rusta upp området kring Stångån så att den kan utnyttjas till full potential. Men där kommer aldrig den där riktiga skärgårdskänslan, med segelbåtar och småstugor, kunna blomma ut. Om man då istället kunde lyckas få en skärgårdsstämning ute i Berg, med restauranger och pubar i marin miljö, så vore det ett riktigt bra komplement till den urbana karaktären i "nya Linköping".

Lägg där till pendelbåtar som varje halvtimma går den dryga milen mellan Linköpings hamn, intill nya resecentrum, och Bergs slussar på sommaren. Det kommer bli suveränt. Många mer människor kommer snart att kunna bo i innerstaden och underlaget för båtutflykter under ljumna sommarkvällar kommer att vara stort!

Go for it!

4 kommentarer:

Magnus sa...

Många mycket intressanta visioner för Linköping med omnejd finns det uppenbarligen, det är bara att hoppas att det stora steget att realisera dom också kommer tas.

Många tankar verkar kretsa kring att utnyttja det vatten som trots allt finns i och omkring Linköping. Detta är inte en dag för tidigt. En nackdel för Linköpings attraktionskraft har naturligtvis alltid varit att staden inte ligger vid hav eller sjö.

Robin Andersson sa...

Du har helt rätt! Självklart må¨ste man utnyttja Stångån. Vi har ju som sagt inte hur mycket vattendrag som helst. Vi har ju Roxen, men knappt ingen bebyggelse runt den. Så därför är det ju utmärkt om även Berg kan utnyttjas av allmänheten mer.

sLars sa...

Nu pratar vi något. Kanalbåtar och marina centra.

DET vore något det.

Mer sådant. Och inte de snustorra förtätningsplanerna som finns.

Kanalbåtarna kunde frakta folk till centrum då slipper vi ju förtäta! Och sprida gracerna runt på slätten, som ju faktiskt bara liksom finns där. Till handa.

sLars sa...

Stångån är ju fin. Den borde förfinas norrut. Tror jag det är...