Sidor

torsdag 8 maj 2008

Ny fotbollsarena nödvändig?


Turerna har varit många både kring rivandet av folkungavallen och var då en eventuell ny fotbollsarena ska placeras. Man har från kommunen sida till slut beslutat att bygga en ny fotbollsarena strax öster om Stångebrofältet, på parkeringen ”Papegojan” (D på bilden). Innan hade man också planer på att bygga fotbollsarenan där den nuvarande bandyarenan ligger, och flytta bandyn till en ny arena/hall i Vidingsjö. Idén var att då att man skulle kunna utnyttja mycket av Cloetta centers faciliteter även till fotbollsarenan. Men den idén fick läggas åt sidan då ett flertal överklaganden kom in till kommunen. Det handlade bland annat om att flygplasten såg problem med strålkastarljusen som då skulle ligga knepigt till för landningsbanan.Men det ligger också mer än de sportsliga argumenten bakom projektet. Det finns en stor efterfrågan på tomtmark till bostäder och lokaler nära stadskärnan. Marken där Folkungavallen ligger är bland de bästa i Linköping och är värd mycket pengar. Här ser kommunen en chans att tillgodose flera behov. Dels genom att sälja marken och kunna lätta på efterfrågan på bostäder och lokaler i city. Del också kunna bygga en nya och fin arena för stadens fotboll för de pengarna som man får för marken. Alltså ”slipper” man betala för den nödvändiga upprustningen av Folkungavallen.

I mitt förslag ”Linköping 2022” beskriver jag en vision om ett arenastråk mellan en fotbollsarena och Cloetta center. En boulevard med hotell och barer/restauranger med uteserveringar, som ger en visuell kontakt mellan nyckelbyggnaderna, där man kunde ladda upp inför ett evenemang. Om man planerar allt väl så är det inte alls omöjligt att den idén blir verklighet. Det vore ju rätt stad för det.

För 67 miljoner kommer Linköping få en ny arena renodlad för fotboll (och konserter o dyl.), vilket betyder att den inte kommer att ha någon löparbana. Detta ger positiva effekter för publikens upplevelse och atmosfären. Istället ska ett friidrottscentrum byggas i Ryd. Fotbollsarenan ska ha konstgräs med uppvärmning och användas året runt. Den ska byggas för att användas för fotboll utifrån de krav som ställs för svensk elitfotboll för spel upp till allsvenskan (för herrar). Konstgräset ska uppfylla FIFA/UEFA:s regelverk. Arenan ska byggas i etapper som möjliggör utbyggnad utan att störa användningen av planen eller att något ska behöva rivas. I den första etappen ska man kunna ta in 5500 åskådare (2500 sitt under tak). Det är ungefär så mycket som Södertäljes fotbollsarena tar in. I en andra etapp ska arenan kunna ta 8000 åskådare (5000 sitt under tak). I en tredje etapp 12000 åskådare (10000 sitt under tak).

Det här talar för en ny arena:

• Alternativet är att man måste rusta folkungavallen, vilket skulle kosta mycket pengar.
• En ny fotbollsstadion kan sätta en ordentlig fart på intresset för fotboll i staden.
• Publikarenorna samlas på en och samma plats i staden.
• Finansieras helt av pengarna för marken på folkungavallen. Kostar alltså ”inget” för kommunen.
• Både Cloetta Center och fotbollsarenan kommer att ligga mitt i den nya pulserande delen av innerstaden.

Det här talar mot en arena:

• Saknar lag. Vi har för tillfället inget lag som kan dra en publik tillräckligt för att fylla arenan.
• Starka minnen. Det kan finnas emotionella känslor för folkungavallen bland de äldre i Linköping.

Det skulle vara intressant att höra vad ni har för synpunkter på projektet. Finns det några fler argument för eller emot en ny arena? Kommentera gärna!

1 kommentar:

Magnus sa...

Linköping borde ha ett herrlag i fotbollsallsvenskan. Linköping har ju aldrig varit någon idrottsstad men frågan är om inte det håller på att ändras ganska radikalt. En ny arena är rätt i det här läget även om avståndet till allsvenskan är långt. Man sätter ambitionsnivån.

Sidoeffekterna är ju dessutom väldigt positiva. Fler centrala bostäder och möjligheten till en ny spännande stadsdel med ett "arenastråk" som du skriver.

Tycker för övrigt placeringen är bra, arenan behöver inte ligga precis runt knuten på Cloetta Center.