Sidor

onsdag 19 augusti 2009

Priso blir bostäder


HSB köpte för ett år sedan upp kvarteret Agraffen,där mataffären Prisoidag ligger. Som länk mellan den nya bebyggelsen längs med Järnvägsgatan och den planerade bebyggelsen i övre Vasastaden har också HSB planer för nya bostäder.


Just ny ligger en detaljplan för Agraffen ute på samråd. Där berättas det att kvarteret önskas bebyggas med tre huskroppar, alla innehållande bostäder, kontor och handel. Ett utav dem planeras även innehålla en förskola.

Något som också är spännande är att läsa om övre Vasastadens utveckling. Först ut står kvarteret Automaten, som kommer att även kommer att innehålla stadsdelens matbutik. Sedan står industrigatan på tur för en omdaning då den ska bli en mer stadsmässig gata. Samtidigt kommer Steningekorsningen att byggas om till rondell. Mycket positiva förändingar i denna annars slitna delen av staden!Antal våningar och hur många bostäder som kommer att finnas inom området står det ingenting om men av illustrationerna från arkitekterna att döma verkar bebyggelsen att följa Bangårdens volym, vilket talar för att det lär vara ungefär lika tätbebyggt.


De nybyggda bostäderna i kvarteret Bangården byggdes av Botrygg AB och har enligt mig en otroligt lyckad gestaltning. Förhoppningsvis kommer HSB upp i minst samma standard och för den vidare mot övre Vasastaden.Jag tycker att det ser oerhört positivt ut att man nu påbörjar förnyelsen av denna del av staden. Det ska bli mycket spännande att se Agraffen och övre Vasastaden växa till liv.

7 kommentarer:

Rasmus sa...

Roligt att man fortsätter med en lite lekfull arkitektur i det här området även om färgvalet vitt känns otroligt trött.

Men Linköping är en stad som sällan har gått "all in" på någon av trenderna i stadsbyggnad och arkitektur. Det finns lite av varje. Så okej då...

Robin Andersson sa...

Jag tycker nog att Tornby City har ett något originellt utseende. Men annars, visst det är väl inga unika arkitekturstilar i Linköping bland de nya projekten. Men jag tycker att Bangården vart riktigt bra (förutom den vita "rutan" av balkonger på det svarta husets södra fasad). Men för att vara ett "normalkvarter", ja ett kvarter utan "ikonstatus", så är skisserna på Agraffen riktigt bra.

Ska förövrigt nämna att illustrationerna kommer från visualiseringskontoret Tenjin i Göteborg. www.tenjin.se

Jakob sa...

När skulle det möjligtvis kunna bli byggstart på detta spännande projekt?

Robin Andersson sa...

Jag ser ingen omöjlighet i att det skulle kunna ske redan nästa år. Framförallt nu när konjunkturenhar börjat vända. Men det har nog lite med hur det passar in med de anläggningsarbeten kopplat till gatuombyggnaderna att göra.

HSB har ju sisådär 150 bostäder i pipeline redan innan detta projekt. Men de har ju tydligen visat intresse redan nu då detaljplaneprogram är under arbete och arkitekter har anlitats för gestaltningen.

Patrik A sa...

Senaste om det i Corren - http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=5000634&date=&menuids=

Jakob sa...

Spännande! Hoppas de börjar bygga detta nästa år!

Anonym sa...

Bra, "Priso" området är det sista i den längan/gatan som behöver rustas upp. Då täcker det j-gatan hela vägen ner till Resecentrum.

Hlsn LHC RABBIT