Sidor

onsdag 6 januari 2010

Se allvaret för guds skull!

I dagarna har man kunnat läsa om Kalmars nya arena som ska vara klar 2011. Den beräknas kosta 250 miljoner, alltså som cloetta center, och har plats för c:a 12 000 åskådare. Där borde ju inte en stad som Linköping stå sig sämre. Okej, vi har inget allsvenskt lag (ja, damallsvenskt, men det är en helt annan sak publikmässigt), men med en sådan arena kan man visa att man menar allvar med ambitionerna att få ett elitfotbollslag till staden och att Linköping kan bli årets idrottsstad 2015.Ett stort byggprojekt, i dett gall en fotbollsarena, står för en stor del av en stad och nu ett lags framgångar. För det första så sätter det staden och laget i rampljuset i en positiv atmosfär, vilket sponsorer gillar. Det skapar ett intresse för laget och staden. Något som också hjälper till att locka bra spelare till klubben, som inte velat spela och träna på gamla anläggningar men som nu tycker att det känns fräscht och positivt. Kolla vara vad Cloetta center gjorde för "bottenlaget" LHC ur denna synpunkt. Det är både bra för anläggningen för laget rent konkret såväl som en stark signal för fans, spelare, ledare, media och inte minst sponsorer.

Sedan finns det en annan aspekt, som också nämns i Hans Stålners debattartiket i Corren. Nämligen den att arenan också ska ses som kommunens stora chans att lägga ribban för hela Kallerstad. Kallerstad är utan tvekan Linköpings viktigaste byggprojekt de närmaste 30 åren. Medräknat området kring det nyra resecentrumet kommer detta område att räknas och uppfattas som Linköpings stadskärna. Att då inte ta chansen till att åstadkomma något riktigt fantastiskt här, framför allt när kommunen verkligen har alla verktyg och muskler som behövs, är för mig helt ofattbart. Att låta lägga ut detta på anbud, med så låg ambitionsnivå som samrådsförslaget lät visa är bara ansvarslöst.

Det är framförallt det senaste argumentet som jag vill trycka på. Arenan skulle kunna betyda för Kallerstad det Turning torso betyder för Västra hamnen i Malmö. En ikonbyggnad som sätter ribban för området. Dessutom handlar det absolut inte om några 4 miljarder (som jag tror TT kostade i Malmö) utan kanske max 300 miljoner. Småpengar om man sätter det i perspektiv till dess betydelse för en ny innerstadsdel lika stor som dagens stadskärna.

Jag får hålla tummarna att man förstår allvaret i projektet och inte bygger någon byggställning till läktare (läs: Södertäljes fotbollsarena) nu. En stor investering nu lär absolut göra gott för Linköping och i synnerhet Kallerstad under de kommande decennierna! En kommun som hela tiden påpekar allvaret i stora investeringar för framtida samhällsekonomisk nytta (läs: ostlänken) borde ju också ha samma glasögon i kommunala frågor...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ha en blogg om du skriver ett inlägg varje halvår?

Robin Andersson sa...

Jag skriver även på Storstad Linköping just nu, vilket tar den lilla tid jag har över efter allt annat i livet.

www.storstadlinkoping.se

hetzz sa...

Trevligt att se nya inlägg, har följt din blogg sen länge. Som utflyttad Linköpingsbo är det väldigt intressant.

Anonym sa...

Varför tar du bort inlägg! Så värdelöst, lägg ner denna bloggen!

KANINEN sa...

Hallå!

Intressant, årets sportstad 2015 vore ju nåt att sikta mot...

/KANINEN

Anonym sa...

Ibland är inte en Ikonbyggnad lösningen för att sätta en stad på kartan

Robin Andersson sa...

Nej, det är inte det enda sättet, och inte heller alltid ett sätt, att sätta en stad på kartan. Men det är ett sätt att skapa en minnesbild av en stad. Det är många som saknar fysiska referenser till Linköping, och har därför lätt att blanda ihop Linköping med andra städer.