Sidor

söndag 1 februari 2009

Tvetydighet

I FÖP (förslag till översiktsplan) för staden står det att kommunen ska verka för en tätare och rundare stad. Man menar att man ska försöka återbygga staden med stadskvaliteter, efter ett halvt sekel av utspridning. Man visar upp planer för riktig stadsbebyggelse i bland annat Kallerstad, södra Tornby och Övre Vasastaden. Det är verkligen bra ambitioner och helt rätt i tiden, med mindre miljöpåverkan och rationellare infrastrukturanvändning.


Trots detta så kan man fortfarande hitta helt hjärndöda projekt i stadens ytterkanter. Bland annat så planeras det för flerfamiljshus i Norra Sturefors och en del i södra Ullstämmna om jag inte minns fel. Detta måsta man sluta med!

Det finns redan utmärkta planer för ovannämnda innerstadsdelar, vilket skulle medföra högkvalitativt boende för många familjer i innerstaden. Och tänk på vilken chanser till upprustning av Stångåstranden och nybyggnad av vackra stadsparker som skapas, m a p utökat underlag. Jag förstår att behovet av småhus måste tillgodoses, och att ytterkanterna må vara den enda platsen för sådant. Men envisas med att bygga nya flerfamiljshus i utkanterna?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är verkligen ofattbart. Utspridningen trappas upp istället (!), till ökat sprawl. Hur gick det då med ambitioner om att Linköping ska vara en ekologiskt hållbar stad med kortare avstånd? Nej,något sådant existerar inte - hoppas vi slipper höra dessa floskler i framtiden. Bilberoende och långa avstånd är vad som gäller nu - folk ska bo på alla ställen förutom i själva staden, det är heltokigt.

Och Linköpings kommun gör verkligen bort sig!

Jocke sa...

Vad håller Linköpings kommun på med? De ser glatt på när norrköpingsbon Mille Millnert ger bort vårt universitet till sin hemstad. De ger bort räddningstänst, kommunal löndeadministration m.m. och så har denne Paul Lindvall mage att säga att det rör sig om "samarbete", patetiskt undfallenhet är vad det är! Det blir SD i nästa val.

Rasmus sa...

Fin-fint.* Ullstämma är rätt nära stan. Bara en dryg mil från Tornby med bil.** Sturefors låter mer ambitiöst.

Vågar man hoppas på ett rejält externt köpcentrum mellan de orterna? E4 skulle kunna få en extra bypass där så att det kommer tillräckligt mycket kunder.

*Viss ironi kan förekomma.
**Imponerande att en tätort med mindre än 140 000 människor kan sträcka sig nästan en mil från norr till söder!