Sidor

tisdag 24 februari 2009

Privat byggherre även för fotbollen?

Det ser ut som att även fotbollsarenan ska byggas av en privat byggherre, om politikerna får som de vill.

Frågan är om det verkligen är ett bra initiativ? Är et inte bättre att låta det kommunala fastighetsbolaget LKF få ett lån till projektet (samt pengar från markförsäljningen för kommande kringliggande tomter) så att de kan bygga detta själva? Säger vi att arenan kostar 150 miljoner att bygga och att kommunen skriver ett långtidskontrakt med byggherren för 15 miljoner per år, så har man ju betalat av arenan redan efter 10 år. Det betyder i grova drag att efter tio år så har kommunen gjort en ordentlig förlustaffär med 15 miljoner per år i all framtid, räntan borträknad. Så såvida arenan kostar c:a 150 miljoner så är detta ett väldigt kortsigtigt alternativ.


Det är inte så att jag tycker att tanken är bra, för det är ett effektivt sätt att få till en arena. Det jag är fundersam emot är de summor som man talar om. Tio år framförsikt är inte en långsiktig plan för idrotten i kommunen. Om arenan däremot på detta sätt kan komma att kosta upp emot 200-300 miljoner, alltså att Linköping får en mer påkostad fotbollsarena, så kanske det låter mer rimligt. Då är arenan avbetald på kanske 20 år iställlet.

Hur som helst är det otroligt kul att det börjar hända något på den här fronten. Som jag ser det så är arenan det första riktiga projektet i Kallerstad och kommer sätta ribban för arkitekturen och utbyggnaden av hela området. Därför är arenans estetiska kvaliteter HELT AVGÖRANDE för hur allmänheten ska tycka om området.


Det finns, eller kommer att byggas, flera arenor kring 200 miljoner i Sverige. Bland annat Kalmar arena här på bilden ovanför, som beräknas kosta 170 miljoner.

Inga kommentarer: