Sidor

tisdag 21 oktober 2008

Kallerstads brandstation


Det har diskuterats en del kring den nya brandstationen som ska byggas i Kallerstad. Man ska alltså bygga en helt ny brandstation invid stadens yttre ringled för att optimera stationens funktionalitet då den gamla platsen är ligger dåligt i den utväxta staden. Samtidigt får man loss bra med pengar för tomten där den nuvarande brandstationen står, invid Stångån och Storgatans förlängning till Stångebro. Ett plus plus läge när den nya centralstationen står klar. Planen är ute på samråd nu.


Brandstationer i Sverige ha en tendens av att bli slätstrukna och tråkiga, en estetik som uttrycker den överexploaterade nyfunkisens intetsägande linjer. Fantasilöshet. Se bara vår senaste tillskott i Lambohov. Liknande projekt kan man se överallt i Sverige.


Kallerstad kommer vara en viktig innerstadsdel på många sätt. Framför allt eftersom det kommer att bli Linköpings fasad mot E4 och entrén till staden från den samma. Det kommer att vara ett område som definierar både Linköpings framtidstro och den nivå på ribban som vi vill bygga vår stad. Därför tycker jag att det är otroligt viktigt att man arbetar med kvalitet in i detalj för att göra detta område till ett estetiskt tilltalande och spännande område. Våga gå lite utanför gränserna. Tänj lite på vad som är vanligt i Sverige.


Detta vill jag också ska gälla för brandstationen. Den kommer att ligga i anslutning till Kallerstadleden och norra infarten till staden och kommer med största sannolikhet påverka uppfattningen av hela området. Jag ser också att det är viktigt att man inte sprider ut området på alldeles för stor yta, utan att brandstationen anpassas till den täta stadsstruktur som kommer att byggas ut i området. Brandstationen, Fotbollsarenan och Cloetta Center kommer kanske vara de enda offentliga inslagen i området och bör därför också hålla samma arkitektoniska nivå som kommunen vill att byggherrarna ska hålla i området, estetiska riktmärken. Likt Turning torso i Malmö, även om det inte är en offentlig byggnad.


Det är vanligt att brandstationer ofta ser väldigt tråkiga och typiska ut, av någon anledning. Men det finns undantag. Som inspiration så kan jag visa hur arkiter har har haft en annorlunda arkitektur som grund, när man har gått in i projektet. Exempelvis en av mina absoluta favoritarkitekter, dekonstruktionisten Zaha Hadid. Hennes "Vitra fire station" i Tyskland är ett exempel på hur man kan skapa en brandstation som går lite utanför de vanliga "kommunala" arkitektoniska gränserna. Jag ser f.ö. gärna att Zaha Hadid bjuds in till arkitekturtävlingen kring resecentrum.



1 planområdet för brandstationen i Kallerstad | 2 den nya brandstationen i Lambohov | 3 Byrsta brandstation i Närke | 4 Ett exempel på disposition av brandstationstomten. Carlstedts Arkitekter. | 5 "Vitra fire station" av Zaha Hadid | 6 En konsthall av Zaha Hadid.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, oj, oj vad rätt du har Robin!

Har själv tänkt samma tanke angående brandstationen i Kallerstad. Dels finns det risk för en dussinbyggnad och dels så sprids och glesas allt ut - man utnyttjar inte marken, utan slösar som vanligt (samma sak med brandstationen vid Lambohov, det ser verkligen inte bra ut).

Även för mig är dessutom Hadid en favorit.

Utan att återupprepa argumentet, så är slutsatsen ändå att Linköping MÅSTE börja våga lite nu. Det är dags att höja ribban! Man kan inte fortsätta med sin defensiva (eller lata) hållning, man blir ju bara ledsen när man ser de slätstrukna förslagen på vad man ska bygga. Det finns ju egentligen inget som direkt imponerar. Man får chans på chans, men verkar oförmögen att ta den.

Mest irriterar jag mig ändå på dessa enorma ytor allt ska läggas på. Det bidrar inte till en sammanhållen stadsbygd. Vad håller man på med? Man verkar ju totalrädd för att bygga en ordentlig och snygg stad.

Området där brandstationen ska ligga är ju utmärkt som blandstad i ÖpStaden. Varför följer man inte den?

Vi som lever nu är faktiskt värda en betydligt högre kvalitet!

Anonym sa...

Håller med Hans, men det är kanske bäst att påtala detta för politikerna snarast. De läser nog inte den här bloggen.

Anonym sa...

Jodå, de läser den här bloggen, annars är de ju ytterst arroganta ;)

Anonym sa...

Gud vad alldagligt och förbaskat tråkigt förslaget såg ut.

Jag undrar vad som har hänt med Svensk arkitektur från 1950-talet och framåt?

Kring sekelskiftet hade landet många duktiga arkitekter. Idag har man fastnat i någon fyrkantig ny-funktionalism som i jämförelse med kontinentala Europas arkitektur framstår som skrattretande lådor. Sverige är ju förövrigt känt för sin goda estetiska kunnighet - varför kan denna inte även genomsyra arkitekturen?

Som Robin är inne på: En byggnad behöver inte utformas plant bara för att den har en teknisk eller industriell användning. Tvärtom borde man satsa extra omsorg på dessa.

Är det någon mer än jag som oroas över hur vi allt mer halkar efter andra Europeiska länder när det kommer till arkitektonisk kvalitet?

Önskar att Sverige snart börjar prioritera arkitektur som en egen konstform så att våra städer kan bli mer levande och vackra. Är det kanske Jantelagen som är framme och spökar igen?

Robin Andersson sa...

Simon: Jag tycker ändå att man har lyckats med "Panna 4" på Gärstadverken. Det är ju en industriell byggnad där man har valt ett mer arkitektoniskt tilltalande utseende. Där ser man också hur mycket mer "extravärde" en sådan satsning får, iom. all beröm som Panna 4 har fått.

Men du har helt rätt, inte ens sådana uppenbara fördelar med ett högt estetiskt värde på offentliga byggander verkar påverka beställarnas beslut.

Anonym sa...

Det är sant Robin att Panna 4 är en jättefin satsning. Det är en ren fröjd att åka förbi den på E4:an.

Det är just en sådan profilering som den här staden behöver!

Tänk om Linköping kunde göra sig känt nationellt för att man just satsar på högkvalitativ arkitektur. Den skulle genomsyra såväl bostäder som industriella byggnader. En sådan satsning skulle säkert locka både boendeintressenter och turister som värdesätter en spännande stadsbild.

När ska vi börja föra dialog med stadshuset?

Anonym sa...

Lkpgs tätort har idag
passerat 100 000 invånare.

http://www.sr.se/ostergotland/nyheter/artikel.asp?artikel=2393440

Anonym sa...

Goda nyheter!

Robin Andersson sa...

Det var roligas nyheter, även om jag tycker att det låter lite skumt. jag har för mig att det var runt 97 - 98 000 sist jag kollade. Det betyder att det har flyttat in runt 2000 personer till tätorten det senaste året. Det låter ju lite skumt. Men det kan ju vara jag som minns fel också. =)

Jag vill dock göra ett stort utropstecken! Man ska inte blanda ihop innerstaden med tätorten. Jag anser att innerstaden består av den stadsbebygglese som finns, dvs. det som som finns mellan Vasastaden, Hamngatan (Stångån), Järnvägsgatan och S:t larsgatan bort till Folungavallen

Robin Andersson sa...

... medan "tätorten" även inräknar förtorterna Berga, Skäggetorp, Ryd, Lambohov, Hagaberg, mm mm.

En stort skillnad.

Anonym sa...

Men nu skrev jag tätorten och inte stadskärnan, Linköping bedöms likadant som andra städer, t ex Västerås och Örebro. Gränsöverskridandet ska därav ej förringas. Staden växer så det knakar trots att vi ger bort vår tillväxt till Norrköping som har 15 000 färre i tätorten.

Robin Andersson sa...

anonym:

Jag har heller inte sagt att du har blandat ihop innerstaden och tätorten. Men det är en vanlig företeelse att göra det, framför allt bland media och politiker. Jag är säker på att de vet skillnaden, men inte betydelsen av skillnaden.

Av någon anledning så bygger man fortfarande "förorter", rena bostadsområden i stadens periferi. Att man bygger småhus där ute är väl helt okej, men att bygga nya stora flerbostadshus är enligt mig fel. Då tycker vi att man ska lägga den kraften på att bygga ut den riktiga innerstaden istället.

Anonym sa...

Riktigt besviken på detta förslag, det såg ju ut att vara uppbyggt av några legobitar.

Vilka är det som håller på och fixar med hemsidan som skulle göras? Det skulle vara bra att ha en sådan så att våra åsikter tydligare syns!

För övrigt är Hadid en av mina favoriter, kolla bara på projektet i Istanbul http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=569079...galet

Anonym sa...

Ja, hur går det med hemsidan? Jag är nyfiken! Och om den kommer igång snart så kanske det går att få ihop nån gemensam skrivelse om Resecentrum, Kallerstad och Brandstationen.

Vill man påverka politikerna så borde en intressegrupp lättare få fram sina synpunkter än enskilda privatpersoner.

Robin Andersson sa...

Hemsidan är på gång. Jag vill inte ge något exakt datum, men efter en ganska stressig tid för oss alla på annat håll, så har vi fär några veckor tillbaka börjat köra igång med hemsidan och allt igen.

Vi kommer att redogöra för hur vi har tänkt arbeta och v ad vi kommer arbeta emot.

Dock så tycker jag att ni gärna ska skicka in era synpunkter som privatpersoner också. Ju fler som höjer sina röster ju större chans att påverka!

Håll till godo!

Anonym sa...

Läste översiktsplanen för Kallerstad och kommunen verkar inte ha bråttom, det ska ta 50 år tydligen.

"Tidsperspektiv - Denna översiktplan är både genomförandeinriktad och
strategisk. Tidsperspektivet blir därmed från och med
nu till om cirka 50 år. Det korta perspektivet för att vara
beredd att börja bygga Ostlänken, nytt resecentrum och
starta inledande stadsutvecklingsprojekt, det långa perspektivet
för etablering av stadsstrukturer som det kommer
att ta många år innan de är färdigbyggda."

http://www.linkoping.se/NR/rdonlyres/653C994A-87EF-4D15-AB93-43DA13FFCF75/29473/del1.pdf

Robin Andersson sa...

Du har delvis rätt där Christian. I ÖP Kallerstad så säger man att det kan ta upp till 50 år innan området är fullt utbyggt enligt planerna.

Men samtidigt så måste man inse flera saker. Dels så tar det tid att bygga ut ett så pass stort område. Del tar det tid att bygga ett så pass stort område med genomgående hög kvalitet.

Det man säger är att området kommer att kunna byggas ut i den takt som efterfrågan ger, alltså upp till byggherrarna. Det man gör är att man planerar för ett stort område för att inte kommunens regler och lagar ska förhindra utbyggnadstakten. Men fortfarande, det är ändå efterfrågan på bostäder och lokaler som kommer styra utbyggnadstakten. Och om jag inte minns fel så står det också att det är troligt att det kommer att gå fortare än så?

Det viktigaste enligt mig är att man fört och främst ser till att varje nytt projekt, kvarter och stadsrum i Kallerstad får ett högt estetiskt värde, i sig självt och i området som helhet. Då har man givit alla förutsättningar för att Kallerstad får ett ekonomiskt hållbar utveckling. Det blir accepterat som en naturlig del av innerstaden.

Så stirra er inte blinda på tidsperspektivet, då det är svårt att förutse utbyggnadstakten på ett så här stort projekt. Kommunens mål är att ge alla förutsättningar för exploatering i området och undvika att bli en "flaskhals".

Anonym sa...

Om jag har rätt eller fel är ej relevant att fundera över, det räcker att se vad det står i ÖP.

Men det är förmodligen bra att det får ta lång tid, vidgningen av innerstaden måste ses som det viktigaste för Linköpings framtid och det är därför viktigare att kvaliteten blir hög än att det fort. Jag håller med om att det viktigaste är att se till varje stadsrums urbana och estetiska värde. Tyvärr verkar kommunen slö och feg, man vågar inte satsa.