Sidor

onsdag 5 november 2008

Tid med stiltje

Jag vet att det inte har skrivits någonting här på länge. Mycket tid på resande fot är en av anledningarna. Stiltje i aktuella händelser i skuggan av den finansiella situationen är en annan.

Jag har som strävan att skriva tre olika typer av inlägg på den här bloggen. Ett är att kommentera planer som ploppar upp i media och i officiella lanseringar av kommunen. Ett är att bemöta och kommentera argementationer från "andra sidan" i media. Ett tredje är att presentera några egna idéer om hur man kan ge Linköping de stadsmässiga kvaliteter som ju behövs för att ge linköpingsborna en riktigt bra stad att leva, arbeta och njuta i, samt stärka Linköping som ett bra alternativ för nya medborgare och entreprenörer.


Vad gäller nya planer från både kommunen och från byggherrar så ser det väldigt stillastående ut. Inga nya planer för framför allt bostäder realiseras sålänge som den internationella ekonomiska sitauation ser ut som den gör. Något som gör mig väldigt fundersamt då det borde vara nu man satsar än mer på nya projekt. Dels från statiligt håll för att skapa tillväxt och ge arbete för att kicka igång den nationella ekonomin. Dels från den privata byggsektorn eftersom kostnaden för byggena borde vara lägre då efterfrågan på arbetskraft och byggmaterial lär ha sjunkit med alla byggstopp. Någon borde ju se fördelen med detta. Man menar där att en investering är osäker eftersom människorn inte är lika benägna att låna sig till nya bostäder. Men ekonomin har ju alltid sett ut så här. Det hår upp och ner i cykler. Det kommer en högkonjuktur och jag tror den kommer snarare än vi tror. Den lär komma snarare än vi tror om stat och byggsektorn ser till att starta igång nya projekt.


Eftersom jag för tillfället inte bor i Linköping så har jag svårt att kommentera olika saker som händer rent fysiskt i staden. Jag försöker dock att besöka och reflektera olika projekt och debattföremål när jag väl kommer till Linköping. Den intressanta utställningen av Linköpings kanske starkaste utvecklare och identitetsskapare, Axel Brunskog, och bygget av brf Banken är några saker jag tittatde på senast. Novemberljus lär avnjutas vid nästa besök.


Jag har diskuterat och argumenterat på diverse forum den senaste tiden. Men även diskussionen kring Linköpings utveckling har stått still. Inga större uttalanden från Nimbysar eller bakåtsträvande arkitketer på länge.

Vad gäller egna förslag så sitter jag just nu och synar dels ÖP för Kallerstad och dels DP-förslaget för den nya brandstationen i Kallerstad. Jag kommer förhoppningsvis arbeta mig igenom dessa förslag grundlig och skicka in en kommentar om dessa så snart som möjligt. Studier och föräldraskap kräver ju sin tid om man säger så. Men så fort jag får fram några konkreta förslag så kan jag publicera dem kort här på bloggen, om intresse finns för detta.


Jag vill till sist nämna att vi i gruppen "storstad linköping" fortfarande arbetar med hemsidan. Den har tyvärr kommer ganska långt bak i prioriteringen under sensommaren/hösten, pga. andra privata åtaganden bland guppmedlemmarna. Men den är nära färdigställande för en första version snart, så se till att hålla ögonen och öronen öppna.

3 kommentarer:

hans sa...

Ja, det står still, men ganska skönt att slippa nimbysarna och "arkitekterna" ;)

Det som slår mig är att det är mycket viktigt att bygga stad när det är högkonjunktur, då ska man ösa på med stadsmässighet så mycket det bara går. Tycker nog att Linköping har brustit där, man förstår inte riktigt, bygger en massa meningslösa bostadsområden i alla tänkbara utkanter. Så mycket riktigt roligt har ju inte hänt under den senaste perioden, låt oss vara ärliga.

Botryggs bebyggelse kv Svea är ju bra, liksom Tornby City, men sedan? Njae, inte riktigt lyckat. Man kan vänta sig mer av en så pass lång högkonjunktur.

Kan man nu lära av misstagen och vara på tårna ordentligt när nästa läge ges? Det gäller att börja nu och dessutom komma upp med en byggstart av innerstadskvarter inom det snaraste - man kan inte lägga sig ner och dö.

NCC klarar ju inte ens av Södra Ekkällan nu. Höghusen är ju bara ett stort fiasko, från början till slut. Svårt att förstå hur de tänkte, att folk skulle lockas dit med vitsiga epitet på området?

Överlag verkar byggbolagen ha lite dålig respekt för Linköping som stad, man gör lite som man vill, utan att komma upp med något som verkligen är stad och stadsmässighet. Det gäller märkligt nog även Stångåstaden (att man inte sålt av detta bolag är en gåta, de är ju mer en belastning för staden). Det måste det väl bli ändring på snart?

Ja, det är egentligen bara Botrygg och Hsb som verkar kunna åstadkomma något.

Anonym sa...

Försök uppdatera din blogg oftare, annars kommer intresset att stagnera.

Anonym sa...

@citat från blog"statiligt håll för att skapa tillväxt och ge arbete för att kicka igång den nationella ekonomin"

Det du talar om är en form av "keynes lära", Men politikerna har för länge sen övergett detta tänkande.