Sidor

tisdag 26 augusti 2008

Prioritera innerstadens utveckling!

Min övertygelse är att en prioritering av innerstadens utbyggnad mot Kallerstad är det bästa, kanske till och med det enda sättet fortsätta utveckla Linköping. Som det ser ut nu så känns det som att det saknas en samlad plan över var, hur och när projekt ska verkställas. Samtidigt läggs alltför mycket energi på att rita upp nya tomter i bostadsområden i periferin. Lägg istället kraft på att utveckla staden där det behövs som mest – på innerstaden. Det kommer i sin tur att generera mer intresse och därmed mer resurser till andra projekt i framtiden.

Det finns många intressanta projekt på gång i Linköping. Men att satsa på alla fronter samtidigt försämrar spetsen i stadens utveckling. Man måste se till att färdigställa projekt om man vill se attraktiv ut för potentiella investerare och inflyttande. Min önskan är att lägga all krut på innerstadens förtätning (projekt som t ex Banken), förtydligande av innerstadens gränser (ex Övre vasastaden), men framförallt på innerstadens utvidgning mot Kallerstad.Framförallt bör man sluta med att funktionsseparera den bebyggelse man planerar. Jag skulle exempelvis vilja påstå att Djurgården som projekt har misslyckats med sitt syfte att vara ekoligiskt bara genom sin uppkomst. Man arbetar visst för att blanda funktionerna inom området, men missar då att man separera området från staden i sin helhet. Sedan ska den mesta delen av handeln att isoleras till ett nytt köpcentrum, vilket ändå riskerar långa resor även inom området.

En utbyggnad av Kallerstad skulle istället skapa en möjlighet att bygga ut ett område som helt skulle kunna sammanfogas med den äldre stadskärnan utan barriärer. Bygger man högt och tätt så finns all möjlighet att få plats med Linköpings kommande etableringar och byggprojekt för trettio år framåt, endast inom områdets gränser. Detta utan att behöva breda ut staden ännu mer. Innerstadens funktioner har ju naturligt blandats genom historien vilket har skapat en balanserad bebyggelse där människor kan gå och cykla mellan sina dagliga mål. Låt oss fortsätta bygga ut innerstaden i detta mönster. Stångebroparken och den nya centralstationen kommer att bäddas in i den nya stora stadskärnan.


I mitt tycke bör man lägga alla planer på bostäder utanför den riktiga stadskärnan på hyllan, och istället koncentrera all energi på utvidgningen av innerstaden i Kallerstad. Linköpings stadskärna är väldigt liten i förhållande till invånarantalet och staden är en av de mest utspridda i Sverige. På grund av Tornbys starka frammarsch har stadskärnans betydelse för invånarna och besökare minskat än mer. Byggandet av innerstad har inte hållit en jämn takt kontra invånarantalet sedan man under miljonprogrammet byggde ut bostadsområden i periferin och under kommunreformen inräknade massor av mindre orter till kommunen. Det är dags att låta innerstaden växa ordentligt och få en kärna som utvecklas snarare än urholkas.

10 kommentarer:

christian sa...

Man kan bara hålla med. Linköping behöver en tätare större och mer livfull stadskärna, men det står still.

Politikerna verkar mer intresserade av att prata om "naturprojekt" i Tinnerö.

hans sa...

Mitt argument för Linköpings utveckling skulle se exakt likadant ut - alla, och då menar jag verkligan alla, resurser bör läggas på innerstadens utveckling och utvidgning.

Robin, är du tankeläsare, eller? ;)

Erhan sa...

Väldigt bra idéer och fina bilder, gillar verkligen planerna för Övre Vasastaden.

Jag antar att den första bilden inte förställer hur de vill att Kallerstad ska se ut men det är ungefär så jag skulle vilja att det ser ut.

Skulle gärna vilja se planer på hur Ling-Ling-nätet kommer att gå...vet du om det finns några bilder på det?

Keep up the good work Robin!

Robin Andersson sa...

Hans: Jag är ingen tankeläsare, men jag anser att problem och uppgiften är ganska uppenbar. Linköping bör ju utnyttja de möjligheter man har. För fega politiker?

Erhan: Tack för komplimangerna. Du har rätt i att den första bilden inte föreställer Kallerstad. Det är Hyllie i Malmö. Fast det höga huset har blivit mycket kortare i de reviderade planerna. Men jag önskar precis som du att man satsade på minst en sådan här tät bebyggelse i Kallerstad.

Angånde Link-Link-projektet så är det redan klart. I varje fall den första etappen. Man har byggt upp en busslinje ut mot universitetet. Men jag antar att du syfter på spårvagnslinjer? Det har ju inte klubbats igenom i KF än, så ingenting är ju klart. Men det verkar ju som att det finns en politisk majoritet. Jag antar att det kommer att komma mer info om projektet när det börjar bli aktuellt hos kommunfullmäktige. Hör av dig till Muharrem Demirok eller Gösta Gustavsson om du vill ha lite "insider". ;)

Anonym sa...

Jag råkade snubbla över den här bloggen, men oj var intressant och spännande. Så den här kommer jag att följa. Hoppas fler får upp ögonen, speciellt folk som kan realisera tankar och idéer härifrån.

Erhan sa...

Hittade en bild som skulle passa in som fin miljö under skyskrapan (nu låtsas jag att Hyllie är Kallerstad, för jag vill så gärna att det ska vara det :) ).

Hur ser det för övrigt ut i Sverige nu med tanke på lågkonjukturen som är på väg, saker och ting börjar bli dyrare (t.ex. byggmaterial) och folk blir ju mindre sugna på att satsa på fastigheter. Syns detta redan nu på projekt som aldrig blir av och så?

Jag har inte så bra koll på de stora projekten i Sverige, det är därför jag undrar. Jag brukar mest hänga på skyscrapers turkiska del och där följer jag utveckligen i Istanbul. Där har bl.a. Istanbuls blivande högsta byggnad Diamond of Istanbul slutat bygga eftersom det blivit dyrare att bygga än de trott.

simon sa...

Dags för en träff snart kanske? Jag föreslår promenadkvällar i Linköping där vi kan gå omkring och snöa in på idéer som vi har för olika områden.

På tal om artikeln - sjävklart måste innerstaden växa. Problemet med Kallerstad är att Stångån med nuvaranda bebyggelse snarare fungerar som barriär och inte passage mellan de två centrumen.

Innan Kallerstadsbygget kommer igång måste således området kring Stångån få stark innerstadskaraktär och göras tillräckligt attraktivt för att folk ska vilja korsa broarna. Först därefter borde man bygga vidare utåt med nytt resecentrum som har hög bebyggelse i anslutning.

Säg till när ni är i Linköping nästa gång!

Varma hälsningar,
Simon

Robin Andersson sa...

Hej Simon!

Jag tror nog att det är tvärt om. Om man bebygger Kallerstad och stadionområdet så kommer det skapas ett behov av att ta sig ut dit för fot. Med den utvecklingen kommer stadens teoretiska centrum flyttas nordöst, vilket också kommer göra området mer attraktivt för etableringar och bostäder. Men visst, det ena leder ju till det andra, så bara man kommer igång snart så.

Jag håller på med ett arbete kring utveckling av den östra innerstaden. Så snart jag är klar så kommer ni få ta del av det.

Förövrigt så håller vi upphovsmän av intressegruppen på att utveckla en hemsida, där vem som helst kan bli medlem. Därigenom kommer vi bland annat också att bestämma träffar etc. Så håll ut. Det kommer hända en del inom snar framtid.

Simon sa...

Hej!

Av erfarnhet känns det som att folk är alldeles för bekväma av sig för sådana utflykter. Finns det ett glapp mellan centrumen skapas känslor av "centrumet där borta" istället för "ett gemensamt centrum". Därför tycker jag det är så viktigt att det finns ett tydligt och attraktivt innerstadsstråk som löper från den gamla kärnan till den nya.

Den nya bebyggelsen som gjordes kring Stångån med Drottningtornet skapade inte dessa förutsättningar. Istället blev det ytterligare en mur mot centrums kontakt med vattnet. Man borde istället byggt fler kommersiella lokaler i bottenvåningarna så att folk naturligt ville dras dit.

Min förhoppning är att man tar tillvara på brandstation-tomten och skapar många mötesplatser där. Synd bara att de inte får någon motsvarighet på andra sidan ån.

Ser verkligen fram emot hemsidan!

Varma hälsningar,
Simon

hetzz sa...

Helt klart intressanta idéer.

Har spanat på den här bloggen och kommenterat lite tidigare, la till den i min länklista på min blogg. Kan nog må bra av att få fler länkar så ännu fler intresserade personer hittar hit. keep up the good work med andra ord.