Sidor

lördag 9 augusti 2008

Inspiration


Jag var bara tvungen att lägga in några bilder jag kom över på KLP-bygget i Oslo. Det är precis sådan här bebyggelse som jag vill se i Kallerstad. Tänk er att vägen som passerar nedanför byggnaderna är Norrköpingsvägen, och AL-gymnasium är hitom. =)

Låt sedan fotbollsarenan titta fram mot Norrköpingsvägen några hundra meter österut, likt denna byggnad

12 kommentarer:

Amin sa...

Precis! Detta skulle ge en förbipasserande en känsla av "nu har vi kommit in i en storstad". För att inte tala om att området skulle bli riktigt intresseant för de som bor och jobbar där. Jag skulle dock vilja se mer av ett arenastråk "bakom" byggnaderna som syns på denna bild. Ett mer öppet område där man kan ha barer, caféer, biografer etc runt en öppen rektangulär plats som kan agera som samlingsplats inför matchen. Hit skulle också spårvägar gå.

Robin Andersson sa...

Jag håller med dig, Amin. Men det ena utesluter ju inte det andra. Det vore underbart med ett lite bredare mellanrum mellan arenorna där, som du säger, det finns plats för uteserveringar. Ett avlångt torg s a s.

gardebring sa...

Var har du hittat dessa härliga bilder!
Inte ens i den kongeliga hufvudstaden byggs det såhär. Gott om planer på femvåningsnyfunkis i spenaten har vi dock... Liljeholmen och Nordvästra Kungsholmen ser förvisso ut att kunna bli hyfsat intressanta iaf, men detta ser faktiskt mer spännande ut. Och det i Oslo! Nu får ju svenska arkitekter och byggare ta o skärpa sig...

Robin Andersson sa...

Bilderna hittade jag faktist på skyscrapercity.com, i Highrises-tråden för N&B.

Bilderna är ju riktigt imponerande. det är ju precis så man vill att stadskärnorna ska se ut. =)

Anonym sa...

Mitt i prick. Snyggt som bara den. Du har en kanonsida. En liten undran bara, har du presenterat åsikten utåt, mot beslutsfattare, utöver att lägga upp det på denna sida? Jag förstår att det är gruppens mål och arbete i förlängningen, men har det gjorts ännu?

Keep up the good work.

/Per

Robin Andersson sa...

Hej Per!

Kul att du tycker om bloggen. Jag har varit i kontakt med några politiker och några på samhälssbyggnadskontoret i Linköping. Mest kring det arbete (Linköping 2022) som jag gjorde om min syn på Linköpings utveckling. Den fick ett ganska stort gensvar och jag vart bland annat inbjuden till kommunens stadsbyggnadskontor för att få en liten "tjuvtitt" på översiktsplanen innan den offentliggjordes. Vi pratade en del om Djurgården då också. Intressant som tusan.

Så, ja. Lite kontakt har jag tagit. Men min förhoppning är att vi i gruppen kommer att kunna ha en bredare dialog med beslutsfattare, byggherrar, media och andra berörda i framtiden.

hans sa...

Är den sista bilden verkligen en arena och är det fortfarande Oslo-förslag? Om det är det, så ser det ju bara för bra ut för att vara sant - helt inne mitt i kvarter med butiker ut mot gatan i bottenplan, snygg desig, allt. Nästan gudomligt bra! (kan bara inte vara Oslo, eller?)

Kan Linköping åstadkomma något liknande? Man planerar ju för en mindre fotbollsarena i kvarter. Detta är ju iaf. något att inspireras av och sträva mot.

Man ser ju vad man verkligen kan göra om man verkligen vill något! Förebilderna finns, och det är bara att börja kämpa för beslutsfattare och tjänsemän i Linköping.

Robin Andersson sa...

Nej helt rätt, den sista bilden är inte en arena och är heller inte från Oslo. Men när jag såg den så kände jag direkt att det var något sådant jag skulle vilja se.

Meningen är, om jag förstår detaljplansprogrammet rätt, att man vill bygga in butiker och andra lokaler i arenans gatuplan. Det skulle ju bli otroligt häftigt om man kunde bygga den så att det blev kontorslokaler och annat på arenans utsida, likt huset på bilden. Och att området runt arenan blir så urbant som möjligt, dvs med gator direkt på utsidan av byggnaden. Självklart skulle man ju bygga stora glaspartier på fasaden så att arenans besökare kunde se rakt ut mot gatorna, men att vissa delar av fasaden täcktes av "byggnad" med kontorslokaler. Det man verkligen kommer känna igen att det är en fotbollsarena på är det stora taket, som likt huset på bilden "svävar" över byggnaden. Kan blir riktigt häftigt samtidigt så kan dessa lokaler hjälpa till att finansiera en ännu större och finare arena!

hans sa...

Nej, nu ser jag det, det kan inte vara Oslo och inte heller en arena, nu när jag ser efter lite bättre ;)

Men var finns denna snygga byggnad? Jag gissar på Frankrike, Spanien, Italien?

Samtidigt håller jag med dig, butiker i bottenvåning, kanske kontor. Även för att man måste finanisera den nya Arenan i Linköping.

Det man kalkulerat med tidigare räcker ju inte till mycket, vad var det man pratade om 90 miljoner? - nånstans ifrån måste ju pengarna skjutas till.

Robin Andersson sa...

67 miljoner. Tyvärr. Det räcker knappt till annat än planen och en temporär läktare... Jag skulle minst se en summa av 200 miljoner. Arenan måste ju få samma status som Cloetta Center. Se till att få lite sponsorer och bygga in lite kontor så borde det inte varta några problem att få en fotbollsarena som håller måttet för Linköping!

Robin Andersson sa...

Förresten, den sista bilden är en bild som jag hittade på en arkitektfirmas hemsida. Jag vet inte om den finns på riktigt, men den är menad att byggas i en svensk stad. Det ser ju ut som Göteborg på spårvagnen.

Robin Andersson sa...

Här finns en länk till det forum där detta norska projekt är taget ifrån:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=557046&page=2