Sidor

lördag 9 augusti 2008

E4

Tanken var att vi skulle få se nya digitala informations-/välkommsskyltar av glas på E4:an nu i sommar. Men upphandlingen överklagades och fick göras om,så nu får vi vänta lite till. Men de kommer förhoppningsvis upp snart.


Varför är det viktigt vad man har för skyltar då? Jo, för att de är en del av helhetsintrycket av Linköping. Många många människor passerar Linköping på E4:an varje dag, särskilt nu under semestertider. Tyvärr så märker inte alla av vår fina stad. Man ser några flygplan och känner doften (?) från biogasanläggningen och Gärstadverken. Men enligt förslaget till ny översiktsplan för staden så vill man aktivt börja arbeta för att utnyttja detta utmärkta skyltfönster som kommunen ändå har att använda.


Man vill gärna få upp en bättre skyltning för att förbereda de passerande handlar det om att skapa bebyggelse mycket närmare E4. Det finns ju redan färdiga planer för Mörtlösa, som kommer att komma direkt intil östra infarten. Sedan har man lite mer långsiktiga planer. Bland annat bebyggelse i Ullevi/Tift mot motorvägen. Ett förövrigt exemplariskt omnråde för ett nöjesfält, i närheten till E4 och Tornby. Man vill också gräva ner de stora kraftledningarna som följer parallellt med motorvägen.

Stångåstråket är något som man bör fundera lite. Gör man detta rätt så skulle man kunna markera Kinda kanal med en härlig bebyggelse kringa kanalen och dess passerande under E4. Samtidigt så skulle man seriöst fundera på att höja upp bron så att segelbåtar kan passera under motorvägen.


Det finns som sagt mycket man kan göra för att förbättra intrycket av Linköping hos de som passerar oss på E4. Och mycket verkar vara på gång hos kommunen. Så se till att våga satsa på dessa projekt. Jag är medveten om att det kan vara svårt att beräkna resultaten från sådana satsningar i rena siffror, men jag är övertygad om att det skulle öka Linköpings tillväxt ordentligt. Om inte annat så skulle det ge en mer represantativ bild av Sveriges femte största kommun.

1 kommentar:

hans sa...

Håller helt med dig. Det kanske allra viktigaste är att man framledes får till ordentlig bebyggelse som kan sig signalera staden. Det gäller även Stångån/Kinda kanal - allt hänger i slutänden på bebyggelse, och åter bebyggelse. Sedan är ju skyltning också betydelsefullt givetvis. Har själv inte sett designen, men bara det står LINKÖPING med stora bokstäver, så är jag nöjd - helst ska det då också synas att det finns en ordentlig stad där. Då stannar man till och kommer in i staden, kanske inte annars, då undrar man bara var staden är. Se där: ännu ett argument för att gå på höjden i Östra Innerstaden (nuvarande Kallerstad).