Sidor

onsdag 11 juni 2008

Fotbollsarenan II


Jag tänkte bara kort redogöra för mina tankar kring fotbollsarenan. Jag har sett ett par skisser på hur den kan tänkas se ut. Jag vart inte något vidare imponerad om jag ska vara ärlig, men föhoppningsvis är det bara tidiga förslag.

Den första skissen här nedan kommer från Olov gynt arkitektkontor i Västerås. Det är samma kontor som har ritat Tunavallen i Eskilstuna, ni vet den där med ett höghus i varje hörn. Bilden är från en artikel i corren från januari 2007. Det är svårt att få någon klar bild av hur arenan är tänkt att se ut, men vad man kan se är att den är långt ifrån spektakulär. Och det är ju just spektakulär arkitektur vi vill ha i Linköping. Framförallt på symbolbyggnader som arenor och höghus.


Det andra förslaget kommer från artikel i Linköpings kommuns tidning >Dialog<. Det är Sweco FFNS som har gjort den. När den här bilden först publicerades så var det meningen att arenan skulle ligga bredvid Cloetta center, som man också kan se släktdrag av på skissen. Det ända utropstecknet här är höghuset. Det kanske är ett uttryck för att man vill bygga något extra, men jag är inte imponerad. I grunden är det helt vanliga "standardläktare" och en design som inte är sammanhängande.


Det största problemet med utformningen av arenan är att den ska kunnas byggas ut i tre etapper. Det kan då bli svårt att bygga den så att den ser färdigställd ut efter varje etapp och samtidigt ha en sammanhängande design när den är fullt utbyggd.

Jag tycker ändå att man borde kunna lägga mycket krut på utseendet på en sådan här anläggning. Fotbollsarenan har "bara" en budget på runt 70 miljoner, vilket är riktigt lågt. Det tyder på att man i kommunen vill sätta ribban så lågt som möjligt, och endast uppfylla de idrottsmässiga behov som finns i Linköping idag. Och visst, funktionen är det viktigaste och det kan vara svårt att argumentera för något annat när nimbys-stormen blåser som starkast. Jag vill ändå påstå att arenan är så mycket mer. Genom att bygga symbolbyggnader som denna mer spektakulärt så visar man en ordentlig framåtanda som ger eko långt utanför länsgränserna.


Det finns alltså två aspekter som gör att en ordenltlig satsning på arenan är oerhört viktig enligt mig. Precis på samma sätt som cloetta center har varit en kugge i LHC:s framgångssaga och näringslivets uppsving, så kan den här arenan vara till hjälp för fotbollen i staden. Och precis som med Cloetta center så ger en sådan satsning stark marknadsföring för kommunen och för vår starka tro på Linköping som en tillväxtmotor. Det kanske är svårt att förstå för vissa som vill tro att Linköping är en dussinstad i Sverige. Men vi som ser potentialen i Linköping vet att allt vi bygger/gör har en stor betydelse för Linköpings anseende. Och visst vill vi att det vi gör alltid ska vara så bra som möjligt. För det är just att ständigt köra 100% i varje projekt som i längden ommer ger Linköping ett starkare och mer respekterat anseende.

13 kommentarer:

Amin sa...

Visst har de förslag till nya fotbollsarenan varit minst sagt tråkiga och intetsägande. Det Robin skriver i detta inlägg om att bygga mer spektakulära symbolbyggnader som kommer visa en ordentlig framåtanda håller jag med om till fullo. Det är ju just detta vi behöver tillföra Linköping, för potentialen finns ju här! Jag har varit runt i många av Sveriges medelstora städer och visst har alla sin egna charm och kan tänkas vara "bättre" på vissa plan. Men handen på hjärtat så har jag aldrig hittat en annan medelstor stad med samma stora samling starka punkter som Linköping. Vi sticker verkligen ut om man tittar med öppna ögon och ju fortare Linköpingsborna inser detta desto snabbare kan vi använda potentialen till fullo. Jag har diskuterat det här med många och tyvärr måste jag ju säga att det finns många som just "vill tro att Linköping är en dussinstad i Sverige".
Precis som Robin skriver så:
"Vi som ser potentialen i Linköping vet att allt vi bygger/gör har en stor betydelse för Linköpings anseende."

hans sa...

Helt rätt Robin! Mycket väl formulerat! Projekt för projekt, bit för bit, ska vara helgjutet till 100%. Det gör Linköping till en mycket attraktiv stad inom en inte alltför avlägsen framtid, 10-15 år.
Just att man oftast missar i denna strategi, är och har varit min huvudkritik mot byggande och satsande i Linköping.
Det är givet som så att nu när man ska placera Fotbollsarenan vid kv. Papegojan, så får man stora möjligheter till intressant utformning - vilket vore omöjligt vid bandyplan - och man kan bygga något riktigt intressant som syns både från Norrköpingsvägen och E4:an.
Men också jag är skeptisk till att bygga arenan s a s stegvis, det kan vara svårt att skapa något riktigt både snyggt och funktionellt då. Jag vet inte hur man tänkt sig att gå till väga?

Christian sa...

Det finns pengar att satsa på detta, gör det! 70 miljoner är för lite. Det viktigaste måste anses vara att bygga en tät sammanhållen arena som kan fungera för lång tid. Linköpings och Sveriges nya evenemangsplats Stångebro måste vara en plats som sitter på alla svenskars läppar lika självklart som Globenområdet i Stockholm! Men tyvärr återkommer vi återigen till en inkompetent kommun som inte vågar storsatsa. Man undrar hur man lyckades driva igenom Cloetta Center som faktiskt var ett stort steg i rätt riktnig.

Bygg för framtiden och inte för idag. Linköping måste våga storsatsa, vi måste utgå från att vi om 15 år har ett lag som toppar allsvenskan, detta mål är fullt realistiskt. Linköping united pratas det om idag, vilket trams. Låt istället LFC skapa ett herrlag under samma organisation, fördelarna med detta vore enorma. Släpp på prestigen nu och låt Christer Mård ta över så har vi snart ett elitlag. Men tyvärr verkar inkompetensen från Derby, Kenty och IK Östria stå sig!

Erhan sa...

Jag håller med er helt och hållet. Måste bara tillägga att om de bestämmer sig för att bygga det som syns på den svartvita bilden så måste vi gå ut och protestera. Om man ska bygga nåt sånt så är det lika bra att de inte bygger något alls, blev riktigt besviken...

Rasmus sa...

Får be att gratulera för ett bra initiativ. Skönt att det finns några "YIMBYs" i Linköping!

Den trista verkligheten är dock att det tar lång tid att bygga en stark forbollsförening - kort tid att bygga fotbollsarena. Byggföretagen kan knappast hjälpa Linköping att växa som fotbollsstad de närmsta åren. Fram tills dess så kan man nog rusta upp och bygga ut Folkungavallen för att ta hand om publiken.

Men för all del. Reservera mark för en arena med 15 000-20 000 sittplatser. När den väl byggs bör den byggas med ett utskjutbart tak som kan täcka hela planen så att man kan spela på vintern.

Robin Andersson sa...

Rasmus:

Kul att du lämnade en kommentar. Det jag menar är att ett bygge av den här kalibern inte bara handlar om det idrottsliga. Det handlar också om att ge en stark helhetsbild över Linköpings tillväxt. Att vi inte kompromissar när det gäller att få det allra bästa resultatet. Det är sådant självförtroende som utsänder ett lockande budskap till näringlivet. Det i sin tur genererar att fler företag väljer att etablera sig i Linköping, som i sin tur spinner vidare karusellen.

Självklart så kommer en stor satsning på en fin arena att skapa rubriker och locka till sig intresse från fotbollsvärlden och näringslivet. Det i sin tur kommer att kunna stärka en satsning på fotbollen, likt det som har hänt i hockeyn i Linköping. Jag tror exemplevis inte att vi hade fått alla de stora namnen i LHC om vi fortfarande spelade i Stångebrohallen.

Den här bloggen handlar ju i grund och botten om stadsbyggande i Linköping och därför ser jag detta ur ett sådant perspektiv. Sportsliga framgångar finns det ju inge mall för och därför går det ju bara att spekulera. Men ett idogt arbete för Linköpings anseende lär garanterat skapa tillväxt och välmående i vår stad.

Rasmus sa...

Jag tror att det behövs ett trappsteg mellan dagens småskaliga idella fotboll och elitfotboll i stor skala. LFC har 1000 åskådare i snitt. Allsvenska lag har ju 10 000 i snitt. Det blir helt enkelt svårt att överbygga det gapet med en enda satsning.

Jag tror inte heller på att bygga ut arenan steg för steg. Det blir aldrig bra. Det verkar smartast att bygga en provisorisk arena och ersätta den med något rejält när det finns potential. Om man nu måste riva Folkungavallen.

Rasmus sa...

"Överbrygga" ska det naturligtvis stå. :)

Det finns förresten en del praktiska farhågor angående att bygga ut arenan i flera steg. Arbetena riskerar att dra ut på tiden och inkräkta på säsongen så att klubbarna måste spela matcher i Norrköping. Det blir komplicerat att bygga företagslokaler och restauanger integrerat med arenan och läktarna på ett bra sätt. Dessa måste antagligen också stängas under ombyggnationerna.

Robin Andersson sa...

Rasmus:

Du har naturligtvis rätt i att det är ett alldeles för stort glapp mellan LFC:s behov på 1000 åskadare och en arena för 17000. Det är ju det man försöker klara ut iom etapputbyggnaden. Jag tror heller inte på etapputbyggnader i allmänhet, men frågan är hur man fixar det annars. En arena ska ju byggas snart eftersom exploatörerna (som också kommera att betala kalatset med e ny arena) vill komma igång och bygga på folkungavallen snarast. Så man kan ju gärna inte vänta tio år på att bygga om arenan. Meningen är ju från kommunens sida att man bygger en arena i etapper där varje nytt etappbygge inte får störa fotbollsverksamheten. Man ska alltså kunna lira fotboll under byggnationerna.

Folkungavallen är idag bristfällig och estitiskt katastrofal. Den saknar dessutom många saker att önska i funktion och kvalitet. Men en ombyggnad av Folkungavallen skulle innebära höga kostnader. Kostnader som inte någon annan än skattebetalrna skulle få stå för. Då tycker jag att det är bättre att bygga nytt direkt.

Det naturliga sättet att bygga arenan utan att störa fotbollsverksamheten är genom att bygga en av långsidorna först, sedan den andra och i en tredje etapp kortsidorna. Men då riskerar ju helheten bli förstörd och resultatet blir fyra läktare utan samverkande estetik. Ett exempel är Berhn arena i Örebro. Även nuvarande idrottsparken i Norrköping är byggd i etapper. Inget spännande alls.

Det andra sättet är ju att man har en helt samverkande modell från början och sedan bygga varje etapp enligt modellen. Med det menar jag en arena som t ex Allianz arena. Problemet här är ju att arenan ser ofärdig ut innan hela arenan är fullt utbyggd. Hur långt det är dit är ju heller inte säkert. Det kan ju ta tiotals år.

Att bygga en helt ny arena från början utan etapper är ju inte heller troligt med tanke på just det du säger med en 10% utnyttjande vid matcherna är överdimmensionerat. Jag sitter nu och kuckilurar med en modell där man kan bygga i etapper men där arenan aldrig ser ofärdig ut och där helheten ändå får en gemensam samverkande etetik. Svårt men inte omöjligt. Det är nog det enda sättet som man kan få med sig politikerna utan att få en arena med en spektakulär arkitektur.

Robin Andersson sa...

Att få med politikerna och samtidigt få en arena med en spektakulär arkitektur, ska det naturligtvis vara.

Rasmus sa...

Nej det klart, det håller inte att ha kvar Folkungavallen ur ett större perspektiv på så centralt belägen mark. Det vore inte dumt att bygga ett par riktiga stadskvarter där. Det är svårt att förstå att man är fem minuter från centrum av en stad med mer än 140 000 invånare.

NIL sa...

Varför inte göra som i Eskilstuna? Där har man i varje hörn av fotbollsarenan byggt ett höghus. Vilket gör att de som har lägenheter/bostadsrätter där dels får bra utsikt och dels kan kika på matchen från sitt eget fönster! Sen ser arenan ganska häftig ut med ett "torn" i varje hörn. Men den största bonusen vore ju att försäljninen av lägenheterna kunde vara med och finansiera själva arenan.

Robin Andersson sa...

Jag är helt inne på att bygga höghus i området kring arenan. De får jättegärna hjälpa kommunen i finansieringen. Men personligen tycker jag inte att det är tillräckligt att kopiera en annan arena. Man bör ha en högre ambition än så. Eskilstunas arena ser jättefin ut, men idén är ju uppenbarligen redan kläckt. Så om vi bygger en likadan så känns WOWfaktorn betydligt lägre. Bra tanke dock!