Sidor

måndag 19 maj 2008

Moderna idéer i en modern stad.

Arkitekturen måste få en renässans i Linköping. Det är inte ofta ett projekt i Linköping får oss att tappa hakan av förtjusning. Den coolaste byggnaden i staden, estetiskt sett, måste vara Mjärdevi Center. Det är ändå inget speciellt varken nationellt eller internationellt. Detta blogginlägg vill jag tillägna avsaknaden av skönhet och mod i stadens arkitektur.

Jag vill till att börja med repetera det jag tidigare sagt, nämligen att höga hus i sig inte betyder att huset måste vara vackert eller fult. Däremot får höga hus en större roll för sin omgivning, vilket gör att vi måste ha höga krav, funktionellt som estetiskt, på dem. När jag talar om höga hus så talar jag om hus på minst 20 våningar. Lägre än så är inte speciellt höga idag. Övre vasastaden kommer exempelvis byggas med 8 våningar i snitt. Tornby citys höghus på 19 våningar känns lite prutat faktist. Med en design ursprungligen från en av Sveriges genom tiderna största arkitekter, Ralph Erskine, borde huset fått en mycket tydligare auktoriet. Jag tror dock att det dröjer länge innan det området kommer få hus som skulle konkurrera med Tornby citys 64 meter, så det kommer ändå att få en stor estetisk roll för området i framtiden.

Något som jag saknar i svensk arkitektur i allmännhet, men i Linköping i synnerhet, är den organiska arkitekturen. Det är allt för mycket stelt och rakt i den svenska "nyfunkisvågen" som totalt har dränkt oss under denna byggboom. Mycket beror naturligtvis på att den putsade fasaden i nyfunkishus är en produkt skapad för att blidka alla energikrav vi har i Sverige. Det blir liksom inte roligare än så om man ska spara lite ström. Eller?

I Malmö håller Hyllie på att skapas. En ny stadsdel med en evenamangsarena, flertalet hotell och en spårbunden trafik i centrum. Allt byggt i stadsmässig miljö. Något som tilltalar mig där att man i Malmö har tagit insipration från andra sidan sundet. Där bygger man med en större variation i arkitekturen. Man har en tydlig vision om hur man ska bygga staden samtidigt som man arbetar effektivt för att underlätta för byggherrarna och entreprenörerna att tillsammans skapa den skånska drömstaden.


Det finns många byggprojekt i Malmö som jag tilltalas av. Framför allt i från stadsdelen Västra Hamnen, med Turning torso i spetsen. Men det mest spektakulära projektet är det förslag som Wingårdh har lämnat på ett femton våningar högt hotell i Hyllie. Fasaden har stora släktdrag med Wingårdhs Clarion Sign Hotel på Norra bantorget i Stockholm, som invigdes för några månader sedan. Redan där ett mycket modernt uttryck. Det som utmärker byggnaden ännu mer är att det knappt finns en rak linje på hela byggnaden. På ett lite udda sätt har man löst upp den strikta strukturen och skapat ett utropstecken som likt Turning torso ger området en identitet. Det är just brytningen mellan det skarpa och det mjuka som jag tycker gör arkitekturen mer intressant.

Ett annat exempel är att titta på hur man runt om i Världen bygger idrottsarenor i dag. Den olympiska huvudarenan i Beijing och allianz arena i München är underbara exempel på ett organiskt uttryck. Mer sånt i Lilnköping, tack!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig helt och fullt i resonemanget. Och jag är också mycket imponerad av Malmö - har varit så de senaste 5-10 åren, klart mest intressanta staden. Har också hela tiden hävdat att Linköping bör vända blicken söderut, helst till och med över Öresund. Estetik och skönhet/innovativt och djärvt formspråk är det viktigaste, det är själva kronan på all byggnadsverksamhet. Men det vet man också i Linköping idag. Man pratar om ett resecentrum med höga estetiska värden och som symbol för staden. Saken är bara den att det är så enormt svårt att få till dessa fantastiska byggnader, det kräver en mycket hög kompetens över hela linjen från koncept till genomförande. Att detta krävs är också anledningen till att vi håller konst och arkitektur så högt i vår kultur, att vi beundrar de stora konstverken, att vi häpnas över världsarkitekturen. Man kan också vända på resonemanget och hävda att kompetensen uttrycks i det färdiga verket, byggnaden är ett vittne om att kunskapen verkligen finns där. I t.ex. Malmö har man personer som kämpar stenhårt varje dag för att bygga staden. Och det ger givetvis resultat över tid. För så är det: ska man skapa världarkitektur/internationellt renomé, ja, då får man verkligen ligga i ordentligt, oförtrutet dag för dag med kontinuitet över tid. Så som läget är just nu, så klarar man nog inte det i Linköping (och i flertalet andra städer) - man är något för mycket småstadsmässiga i sitt tänkande. Man lyckas ju inte ens påbörjas innerstadsområden som är så enormt viktiga i detta skede (Övre Vasastaden och Folkungavallen). Vad det då gäller Tornby city skrapan, vad ska man säga? Kanske ska man vänta med omdömet till den står klar - men någon arkitektur av nationell toppklass är det väl inte? Helst ska man ju försöka slå Drottningtornet, men det är inte säkert att man lyckas. Vi får väl se om några månader.

Amin sa...

Jag måste bara säga att det gör mig stolt att se den här bloggen och alla de visionsrika, intellektuella människor som läser den. Det är just det här Linköping behöver mer av. Jag kan bara vänta mig att den här bloggen kommer växa sig större och större, så fortsätt att mata på med intressanta och idérika artiklar.

Precis som Hans skrivit här bredvid så behöver en stad i utveckling människor som driver på och hela tiden inför nya, spännande tankar i de gamla tankemönstren. Dessa människor är Vi mina damer och herrar! Det är Vi som från små och oväntade håll hela tiden håller pressen så att rätt beslut görs i dessa frågor. Det kan vara allt ifrån bloggar, till insändare till att diskutera direkt med politiker.

Så till Robin Andersson vill jag säga; jag är stolt över den insats du gör och den energi du lägger på den här bloggen. Låt oss alla visionärer tillsammans fortsätta att sätta vår prägel på en stad som framöver har alla möjligheter att bli Sveriges fräschaste och mest intressanta.

Robin Andersson sa...

Hans:

Det är uppenbart att det måste till något extra för att ambitionsnivån och genomförandeförmågan i Linköping ska komma i en nivå som kan ge staden världsarkitektur. Det är ju vår uppgift att hela tiden påvisa betydelsen av det exceptionella byggandet och då ge en politisk legetimitet till sådana projekt. Finns det ingen efterfrågan, eller överhuvudtaget en debatt, om detta så kommer det aldrig att hända något.

Jag ser gärna att staden på allvar visar att man kommer att satsa på detta. Kanske genom att ha en utvald grupp internationellt erkända arkitekter/stadsplanerare som kan styra hela stadens arkitektur till en harmonisk helhet. Som det är idag känns det som att man famlar lite i mörkret. Politiker talar gärna om kvalitetsarkiteturot, men när det väl byggs så har man som längst åkt till Hammarby sjöstad och inspirerats av nyfunkisen. Att kopiera andra svenska städer kommer definitivt inte sätta Linköping på kartan. Om man arbetar långsiktigt med att skapa vackra och funktionella stadsrum, så kommer detta ge en stor effekt och försprång jämtemot andra städer.

Amin:

Kul att du gillar bloggen! Jag hoppas att du fortsätter att läsa den och lämnar massor av kommentarer. Vi är några stycken som har engagerat oss i Linköpings framtid på egna håll. Meningen med bloggen var att försöka samla oss alla som är intresserade till ett och samma forum, och samtidigt öka intresset bland folk som inte är så insatta ännu.

På sikt ska jag försöka göra en egen hemsida där vi kan lägga upp egna förslag mm. Men tills vidare kommer den här bloggen få vara ett forum.

Nu är det tentaperiod och jag hoppas ni har överseende med att det inte blir inlägg varje dag. Jag ska bättra mig så fort det blirlite lugnare! =)

/ Robin

Anonym sa...

Ja, det är riktigt det du säger om att skapa vackra stadsrum, en bit i taget, långsiktigt. Och då pratar vi ordentliga stadsrum - urbanitet. Problemet är bara att det går alldeles för långsamt nu. Magasinstorget var ju cirka tio år sedan. Sedan har man lyckats bra med kv Svea (Järnvagsgatan/Bantorget). Vad finns det mer? Jo, omdaningen av St:Larsparken, ska nämnas. Också lyckat när man tog bort träden. Men annars står det still. Jag vet inte varför det inte händer något med Övre Vasastaden, som skulle kunna bli en utvidgning av innerstaden (åtminstone innerstadskvaliteter). innerstad och urbanitet är enormt viktigt i detta skede i stadens historia. När man vill ha en station för höghastighetståg (Ostlänken/Götalandsbanan) och när övriga ekonomiska utvecklingsmöjligheter hänger på om man kan bygga en tät och urban innerstad.

Anonym sa...

Själv tycker jag att förslagen ser gräsliga ut. Ser ut som en stor
ko mokka hur kan man tycka det är vackert egentligen ?
Likadant med alla glasbyggnader. Att det ska krävas 5 år på arketikt skolan för att rita dessa växthus ni kallar moderna.

Robin Andersson sa...

Stefan>

Är problemet dessa förslag eller är det att du egentligen inte förstår dig på arkitektur överhuvudtaget? Då kanske du heller inte förstår vikten av en väl genomarbetad design, gällande både funktion och estetik?

Arkitektens yrke består av mer än bara "rita växthus". Det är många aspekter att ta hänsyn till, som kräver många tekniska lösningar, när man utvecklar ett byggnad.

Jag tror inte att någon kommer att ta ditt inlägg så vida seriös, faktist.