Sidor

torsdag 6 oktober 2011

Idé till LinköpingsBo2016


Jag läste idag ett härligt debattinlägg i DN, av den ofta träffsäkre "stadsforskaren" på KTH. "Frånta egoistierna rätten att överklaga nybyggen", lyder rubriken.

Extra intressant är ett stycke i slutet. Jag citerar:

"En annan konferens. Dåvarande stadsbyggnadsdirektören Ingela Lindh visar ett flygfoto av Gamla stan i Stockholm och förklarar: ”Antag att ett byggbolag ville bygga det här i dag. Alla våra experter skulle säga nej. Gamla stan är olaglig i förhållande till regelverket”."


Gamla stan har kanske Sveriges mest hållbara stadsstruktur. Om det nu är så att det är emot regelverket att faktiskt bygga såhär så är det ju naturligtvis både förödande för framtidens stadsutveckling och något som man verkligen borde titta på från myndighetshåll.Bland annat därför tycker jag, som jag tidigare har nämnt i olika sammanhang, att detta vore ett utmärkt tema till LinköpingsBo2016. Tänk er en ny del av innerstaden växa fram på Stångebro-halvön, med en tät och "mysig" bebyggelse a la Gamla stan, fast med en samtida arkitektur. Stora kajpromenader längs med sydvästra stranden med restauranger, soldäck och andra trivselskapande element.

Om Linköping skulle kunna både regelmässigt möjliggöra och faktiskt tillskapa detta så vore det en stor framgång för svensk stadsutveckling och samtidigt innebära ett extraordinärt tillägg till Linköpings innerstad.

Inga kommentarer: