Sidor

onsdag 4 februari 2009

Två nya namn.

I de nya förslag till detaljplaner som kommunen har uta på samråd (och som jag nämnt i tidigare blogginlägg) kan man hitta två nya benämningar av områden i Linköping. Jag vet inte om det är namn som funnits länge, men jag aldrig hört dem användas förut.

Dels är det "Stångs", som verkar vara området kring Kallerstadsrondellen och in mot staden. Hur stort område som Stångs innefattar har jag inte lyckats få grepp om, men det är oklart om det är namnet för hela Kallerstad (den innerstadsbebyggelse som planeras på Kallerstad).


Sedan har man även namngivit korsningen vid brandstationen, där G:a- och nya Tannerforsvägen möts, för "Stångebroplan". Området kommer att omvandlas från en ganska ren trafikplats, till ett mer besöksvänligt offentligt rum. Byggnaderna som kommer att stå på brandstationens plats kommer att få butiker i bottenplan (förhoppningsvis butiker i två plan) och lär få en bred gångväg längs fasaderna. Beronde på hur hotellet kommer att utvecklas så blir Stångebroplan en mer eller mindre öppen plats, och mer stadsmässig.

8 kommentarer:

Anonym sa...

På en karta från 1769 låg en tullstuga där huvudbrandstationen ligger idag (och som ska rivas). Tullstugan benämns Östra Tull. Det vore väl ett lämpligt namn istället för Stångebroplan.

Rhe

Robin Andersson sa...

Det låter ju ruskigt bra! "Östra tull" pekar ju på att det har varit en köpstad av värde, även om det knappast behövs påpekas för oss. =)

Östra tull kan ju annars vara namnet för hela det område som Cetnralstationen ska byggas på.

Simon sa...

Öster Tull alternativt Östertull klingar bättre tycker jag, vad tycker ni?

Magnus sa...

Östra tull klingar väldigt bra måste jag säga. Stångebroplan är ett ganska mediokert namn.

Anonym sa...

Titta på denna länk Robin... http://www3.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_119078/ImageVaultHandler.aspx

det verkar som att de kommer att bygga en fotbollsarena som Södertäöje har.. ful och tråkig

Anonym sa...

http://www3.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_119078 rätta länken

Robin Andersson sa...

http://www3.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_119078/ImageVaultHandler.aspx

Hoppas den fungerade.

Jag tror inte att fotbollsarenan på bilden (Södertäljes fotbollsarena) inte har något med Linköpings arena att göra direkt. Man har nog bara "tagit" en bild på en fotbollsarena i allmänhet. Det är ju ingen skiss på "vår" arena, utan ett foto.

Sedan vet vi ju, enligt kommunens samrådshandlingar över arenan i Kallerstad, att den kommer att ha verksamheter inbyggd i sig. Att arenan kommer att byggas in i ett riktigt stadskvarter. Jag tror och hoppas inte att arenan kommer att ens påminna om Södertäljes "byggställning". Däremot måste vi vara ödmjuka och inse att man inte kan bygga en världsarena i en stad som mer eller mindre saknar underlag i publik. Sålänge man kan bygga arenan i etapper som slutar i en stor arena med sammanhållen design och funktion, så kan det vara ett alternativ.

Robin Andersson sa...

Förövrigt måste jag bara ställa en fråga. Hur fasen kan man en så j**la ful logga?? Herrejösses. Om man nu ska basera en idrottssatsning på kommersiella intressen så bör man ju också ordna så att hela designkoceptet kring satsning klingar seriositet.

Orange matchdräkter kan jag visst köpa (snyggt på Nederländernas landskamper), men logotypen vittnar ju om att det är en amatörsatsning a la budget som det handlar om.

It really breaks my lionheart...