Sidor

torsdag 18 december 2008

Vad händer med Folkungavallen?

Det talas mycket om den ekonomiska problematiken kring flytten av Folkungavallen. Folkungavallen är idag en arena för både fotboll och friidrott. Det är få nya arenor som byggs på det sättet idag.


Dels handlar det om att rationallisera användandet av den utrustning som finns på en arena. Idag är det så pass mycket speciell teknik och utrustning för varje typ av idrott i publika sammanhang att det blir onödigt att installera och sedan låta stå otnyttjat då den andra sporten utövas. Med en unik fotbollsarena kan man låta fotbolls spelas konstant och arenan maxutrnyttjas. Samma sak gäller naturligtvis för friidrotten.

Dels handlar det om själva arrangemanget. För att upplevelsen av fotboll ska maximeras så vill man slippa ha en löparbana mellan publiken och fotbolssplanen och därför brukar man göra renodlade fotbollsarenor. Friidrotten får också den egna arenor. Eftersom friidrotten är en mindre publiksport generellt så behövs heller inte samma teknik och beredskap på en sådan arena. Idrotterna får sina egna platser och arenor som kan specialbyggas för sitt ändamål och utövarna får sin egen bas och trygghet att träna och utvecklas i.


Så det moderna samhället, med idrotter som idag är så pass djupa, så krävs det helt enkelt två olika anläggningar för att kunna erbjuda idrotten och idrottarna förutsättningar för att utvecklas. Så långt är man överrens även i kommunen.

Men att skaffa finansiering åt dessa två anläggningar har visat sig vara svårare än man först förutspådde. Man ville från början använda de pengarna man fick in på markförsäljningen av Folkungavallen med omnejd. Det visade sig att det redan då vart riktigt höga hyror/bostadsrättkostnader. Men eftersom trycket på bostäder då såg riktigt starkt ut så kände man sig hyfsad säker på att det skulle gå ihop.


Nu har både efterfrågan på bostadsrätter (som man skulle få in de allra flesta medel ifrån) minskat, framförallt beroende på den internationella ekonomiska situationen. Samtidigt har har man räknat om siffrorna som arenorna budgeterats till och de har blivit mycket dyrare. Som det ser ut idag så kommer fotbollsarenan kosta närmare 150 miljoner kronor (ingen stor prislapp för en fotbollsarena egentligen) och friidrottsarenan lär väl hamna på minst 50 miljoner.

Jag vet inte riktigt hur mycket tomtmarken kan vara värd på folkungavallen, men över 100 miljoner låter orimligt, då det lär bli för höga hyror och bostadskostnader annars. Det betyder att man måste hitta finansiering av säkert halva arenakostnaderna någon annanstans. Skattemedel, som man från början helt ville undvika, lär vara den troligaste vägen, kanske i kombination av sponsorpengar. Att bygga ännu högre och tätare på Folkungavallen kan vara en väg, men det lär knappast att fördubbla antalet bostäder. Inte med den hippie-syn som många beslutsfattare har svår att släppa vad gäller stora grönytor.


Michael Cocozza, grundare av Botrygg AB, hade ett förslag som iallfall skulle minska kosntaderna något. Genom att sälja B- och C-planerna först så skulle man enligt honom spara 50 miljoner i driftkostnader för arenan i Kallerstad och samtidigt få igång projektet ganska snart. Jag tycker att det verkar som en bra idé. Men den löser ju inte hela problematiken. Hur skulle det vara om man låter kommunala bolag gå in för exploatering, utveckling och försäljning av Folungavallen-området och samtidigt täcka hela kostnaderna? Eventuell vinst/förlust kommer då läggas på det kommunala bolaget, men å andra sidan så behöver man inte alls samma vinstmarginal. Kanske ett förslag med juridiska tveksamheter, men det finns det andra som kan bättre än jag.

Hur som helst så vill nog politikerna ha allting klart till 2015. Gärna några år innan, så att Linköpings föreningar har hunnit med att ta några framgångar på dessa arenor tills dess. det är ju då man vill bli Sveriges idrottstad No.1.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Här kommer lite nyheter om hur projektet på Folkungavallen kommer te sig:

http://www.linkopingstidning.se/article/articleview/7412/1/1/

Anonym sa...

En mycket bra nyhet! Man vill bygga 100 hyresrätter på Tinninsparkeringen, helt rätt! Speciellt i dessa tider. Och Linköping behöver alla centrala lägeneheter man överhuvudtaget kan uppbringa. Nu verkar det som om Stångåstaden börjar förstå något.

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja se högre bebyggelse på just parkeringstomten. Vet inte om 100 lägenheter innebär låg eller hög bebyggelse?