Sidor

onsdag 8 oktober 2008

Nytt höghus i Djurgårdens centrum?


Några, för mig, nya bilder på Djurgårdens centrum från utvecklarna Steen & Ström.

På denna bild ser man att det är planerat ett höghus vid centrumets södra entré. Husets 17 våningar ska innehålla bostäder och/eller kontor.


Centrumet kommer att ligga mitt i ett område med kvartersstruktur och endast vara "öppet" synligt mot norr.


Två entréer, en från norr och en från söder.


Entren mot norr (garnisonsvägen?) kommer att ha en mörkare fasad...


... och fasaden mot bebygglesen/torget kommer ha en mer glasad fasad.Enligt Steen & Ströms hemsida är invigningen planerad till 2012. Byggstart för de första etapperna av Djurgården är planerad till 2010.

Ni kanske vet vad jag tycker om köpcentrum i allmänhet. Jag ser hellre att man har mindre lokala butiker och verksamheter blandat i bostadskvarteren. Samtidigt vet jag ju att det finns vissa typer av affärsverksamheter som inte kan integreras i stadskvarter. Förhoppningvis kommer detta köpcentrum inte helt döda alla mindre verksamheter och butiker på Djurgården.

5 kommentarer:

hans sa...

Jaha... (jäsp) ett nytt förortscentra och därmed en ny förort, allt i sann modernistisk 1970-talsanda.

Överdimensionerat handelscentra (utspritt i två vångar) där man även placerar en mängd andra offentliga funktioner under ett och samma tak.

Gigantisk parkeringsplats som ett första inmtryck från Lambohovsleden (som givetvis ska bli fyrfilig motortrafikled)Tillsammans med ramp och parkering på tak.

Tillsmmans med ett höghus... på futtiga 17 våningar (jäsp)

Det finns inget hållbart i detta förortscentra och det där med Bomässa kan man därmed glömmma. Det finns inget intresse för sådana här områden från stadsbyggnadshåll - förhoppningsvis, är väl bäst att tillägga.

Det där snacket om Linköping som en hållbar stad... ja, vad ska man säga om det? Drömmerier. Linköping är och förblir en bilstad, med enorma avstånd, externhandel och ett litet city i småstadsklassen.

I tio år har man planerat. Och då kom man fram till denna plan för handelscentrat (+parkeringsplats)?
Det ser mycket fult ut. Totalt livlöst och oinspirerande. Och återigen, alldelses för stora dimensioner.

Dessutom drabbar ju sådana här externhandelscentra innerstadens handel, samma butikskedjor här som där. Livlöst.

Det finns inget estetiskt tilltalande med denna plan, den har heller inget med hållbarhet att göra.

Jag är ledsen, men det är faktiskt sant. Det fanns en del goda idéer från början, nu är de förvanskade. (jäsp)

hans (igen) sa...

Robin: detta kommer garanterat döda alla andra försök till butiker i området, jag kan inte se något annat. Dessutom kommer det ju göra det betydligt svårare för innerstadens affärsstråk att sprida sig och skapa ett större affärscity.

Man gör alltså bort sig dubbelt, dels gör man Djurgården C till ett förortscentra, dels försvårar man för innerstaden, låter den vara typ "småstadscity".

Per sa...

Uruselt förslag som kommer skapa en förort till i Linköping, att kommunen aldrig lär sig.

Bygg istället en livfull stadsdel i stadskaraktär, med rutmönster och där små detaljbutiker och även större kedjor återfins på gatuplanet.

Robin sa...

Nu har jag faktist inte varit helt rättivs. I dokumentet som bilderna är tagna ur har fakatist kommunen påpekat att det inte gillar framförallt parkeringarna mm. Kommer inte riktigt ihåg vad som stod exakt, men dessa skisser är inte något slutgiltigt på något sätt.

Men visst har det en del likheter med Skäggetorp C? =)

Rasmus sa...

Dumt att bygga ett nytt Skäggetorp fast sämre. Skäggetorp 2.0 - nu med motorledsbarriärer och utan parker!

Motförslag: Bygg riktig stad i Skäggetorp-Tornby. Skäggetorpslyftet! Första steget är att bebygga den tomma parkeringen och de menlösa gräsmattorna utanför Skäggetorp centrum med stadskvarter med bostäder och kontor. Fem-åtta våningar. Sedan gör man om låtsastrafikleden Bergsvägen (vägen som ser ut som en trafikled men saknar trafik) till en aveny som kantas av stadskvarter med sidogator som leder till Tornby. Integrationen av Skäggetorp med Tornby köpcentrum får man "på köpet" (förlåt). Nästa steg är att gå in i skäggetorp och bygga ett par extra våningar på en del av bostadslådorna och förtäta med nya högre hus längs gång/cykelvägen. Vägen uppgraderas till en buss- eller spårvagnsallé med tre-fyra hållplatser. De parker som finns kvar snyggas upp med nya träd, lekplatser, uteserveringar och kanske en liten trädgårdsförening som nere i stan.

Roligt att du har börjat posta blogginlägg igen Robin, det uppskattas,