Sidor

onsdag 24 september 2008

Kallerstad news!

Okej, vi börjar med det som är mest intressant. Kommunen har nu offentliggjort de planer man har för Kallerstad, alltså utvidgningen av innerstaden mot öst.


Det är ett riktigt intressant och spännade förslag där man har satt innerstadskvaliteter i första rummet. Precis som vi vill ha det. Spårvagnar, kulturstråk, fotbollsarena och stadspark. Mycket finns det att läsa om i förslaget. tyvärr har man i det här skedet inte gått in på bebyggelsens höjd. Man har heller inte med något utpekat arenastråk som jag har efterfrågat, men det kommer å andra sidan finnas andra typer av huvudstråk som jag tror kan bli intressanta.


Stångåns stränder kommer att få den upprustning som de förtjänar och värmekraftverket kommer att flyttas på sikt, till fördel för innerstadsbebyggelse.

Även om jag ha en del synpunkter på vissa detaljer i planförslaget så ser jag ändå att man har lyckats göra en bra grund för Linköpings utveckling. Hur kvarteren i detalj kommer att utföras får man diskutera i ett senare skede.


Kolla gärna på kanallokals inslag angående Kallertad. Klick!


* * * * *


Sedan vill jag bara nämna att vi arbetar så snabbt vi kan på en hemsida för >>Storstad Linköping<<. Igår hade några av oss initiativtagera en liten träff i Stockholm för att diskutera utvecklingen av Linköping och av intressegruppen. Två positiva känslor kom ut från det mötet. Dels att vi alla är inne på samma spår och målbilden för gruppen börjar klarna mer och mer. Dels så var det en otrolig känsla att stå högst uppe i skrapan på Södermalm för att slinka ner en kall früsh och se ut över huvudstaden i solnedgången.


Att man inte byggde en skybar i Tornby City är för mig helkonstigt. Det skulle både skapa en positiv känsla bland invånarna kring höga hus men också ge invånarna en chans att få blicka ut över vår vackra stad. Jag kan bara hoppas på att det är ett tecken på att nya höga hus planeras i Linköping nya innerstadsdel.

4 kommentarer:

Rasmus sa...

Det ser ut som riktig stad med en modern mestadels bilfri central gata som binder ihop stadsdelen. Det enda jag har anmärkning på är att stadsdelen inte byggdes på 60-70 talen och att den inte byggdes dubbelt så stor. Det låter smart att dra igång en internationell arkitekttävling för ett nytt resecentrum. Linköping ger sig själv en chans att få sin första nya märkesbyggnad på över 600 år.

Slide nummer 6 från PowerPoint-presentationen motiverar varför projektet planen är ekonomiskt vettig. Linköping måste växa eller dö om dagens ekonomiska trender fortsätter mot mer specialisering av arbetsuppgifter och affärsidéer. Det säger en del att ni gamla linköpingsbor väljer att träffas på Södermalm i Stockholm.

Redux sa...

Var precis på stadsbiblioteket där jag diskuterade Kallerstadsplanen med projektledare Jörgen Haslum. Var riktigt intressant även om det inte framkom så mycket nytt (om man läst planförslaget). Tydligen är det fler som tycker att man ska bygga fotbollsarenan större direkt, för det hade fler sagt! =)

En kommentar jag fick när jag frågade ifall "diagonalen" skulle bli motsvarande Avenyn i Göteborg eller som drottninggatan i Norrköping var att den mer skulle motsvara Avenyn! Vilket ju känns som helt rätt inriktning.

Sen var han svävande på hur höga hus det kunde tänkas bli, bara att det skulle bli en del högre hus. (tyvärr är ju inflygningen från flygplatsen begränsande i vissa fall).

I alla fall så betonade jag att det viktigaste är att få en bra koppling över ån (alltså mellan gamla centrum-ån-resecentrum-nya centrum) om projektet ska bli framgångsrikt. Dvs affärer/butiker och attraktiv "stadskänsla" hela vägen.

Robin Andersson sa...

Härlig uppdatering, redux!

Nä, det är som sagt inte mycket som är nytt. Man har ju hintat om att det är åt det här hållet man vill gå vad gäller utvidgninge av innerstaden. Men det känns som att det verkligen bekräftas nu och samtidigt är det skönt att se att man verkligen arbetar ordenltigt för detta.

Inflygningszonen är helt klart ett problem, men flera höga hus borde få utrymme längs Kallerstadledens båda sidor utan problem.

Att fler broar över Stångån/Kinda kanal planeras ser jag som ett jättebra sätt att koppla ihop "gamla stan" med Kallerstad.

johannes sa...

Wow, det ser ju helt fantastiskt bra ut! Ska bli spännande att följa. förhoppningsvis kan vi använda det som gott exempel här i GBG, när vi ska bygga ut vår kärna.

Johannes @ YimbyGBG