Sidor

lördag 16 augusti 2008

Bygg mer!

I en artikel i Linköpingstidning:s nätupplaga kan man läsa om bristen på bostäder och de konsekvenser som följer. Det är intressant att läsa om hur många projekt är "på gång". Men få byggen är igång.

Linköping behöver fler bostäder för att fullt ut kunna utnyttja den attraktivitet som staden har. Man har många större byggprojekt planerade, men det är väldigt få som byggs. Jag har framför allt stora förhoppningar på Kallerstad, utbyggnaden av innerstaden. Det projektet borde kunna sätta igång ganska snart eftersom den första delen av utbyggnaden ska byggas i samband med bygget av den nya fotbollsarenan. Den, i sin tur, måste ju byggas snarast eftersom den är en förutsättning för bygget på Folkungavallen.


Ett annat intressant projekt i Linköping är Övre Vasastaden. Det senaste där är att detaljplanerna är så gott som klara. Man har reviderat planerna lite från tidigare. Dels handlar det om en ökning av antalet lägenheter samt antal våningar, vilket jag tycker är oerhört positivt. Sedan har man delat upp bygget i två etapper istället för de fyra som först planerades. Detta för att kunna snabba på bygget mer. Den första etappen går från korsningen vid priso till Gomér & Andersson. Den andra fortsätter ända bort till Bergsrondellen. 2000 lägenheter ska det till slut bli. Industrigatan kommer också omvandlas till en s.k. stadsgata.


Enligt Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok så kommer området bli mer av ett innerstadsprojekt än tidigare. Åtta våningar i snitt(!) och två stycken högre byggnader på upp till 14 våningar säger ju att det kommer bli relativt tätbebyggt, även om jag hade önskat högre punktbyggnader.

7 kommentarer:

Simon sa...

Var hittar du alla fina modeller och ritningar egentligen? Har letat efter konkreta gestaltningar över Folkungavallen, men Google har inte varit så hjälpsamt!

Varma hälsningar,
Simon

Robin Andersson sa...

Simon:

Jag läser ju det mesta som har med Linköpings utveckling att göra. Dokument och planer, förslag och repotage. Så jag snappar upp bilder och platser lite varstans på nätet.

Mna kan ju alltid kolla igenom kommunens alla planer på deras hemsida. Sedan, om man hittar något projekt som man vill ha mer info om, så kan man kolla in arkitektbolagen som lämnar förslag. Osv osv.

Bilden som jag har lagt in på Folkungavallen är ett förlsga från AIX arkitekter (www.aix.se). Man får helt enkelt leta.

Annars så får man skissa lite själv. Det går ju också, om det inte finns några bilder eller om man vill visa något man själv har tänkt.

hans sa...

Det står ju helt still i Linköping. Man bygger bara en massa småhus på ren landsbygd och i småorter, samt förorterna. Staden bara sprids ut och innerstaden blir förhållandevis allt mindre.

Planerna för Övre Vasastaden och Folkungavllen har legat still i vardera cirka fem år nu.

Ändå pratar man om att man vill ha en massa etableringar, men det kan man ju inte erhålla före man visar att man vill bygga en ordentlig stad.

Samma gamla visa, alltså: Ekonomiskt irrationellt.

Anonym sa...

Hej Robin! Var hittar man just detaljplaneran för Övre vasastaden? Bor just i detta område och följer med intresse utvecklingen här!

Robin Andersson sa...

Hej Anonym!

Detlajplanerna för området är inte helt klara än, vad jag förstår. Men så fort de blir helt färdiga och offentliga så lär de komma upp på Linköpings kommuns hemsida och kanske även på Stånågstadens och Botryggs dito, då det är dem som ska bebygga området.

Det intressanta är i varje fall att kommunen tycks vilja snabba på projekten.

Anonym sa...

Hej!

När man läser nyheter som:
http://www.linkopingstidning.se/article/articleview/7212/1/1/

så känns det inte som det blir några nybyggnationer i övre vasastaden, åtminstone inte i närtid. Speciellt när man läser saker som (står i artikeln):

"– Detta är en fråga för hur nödvändigt dessa projekt är nu. Kanske kan de vänta något år men de finns med i planeringen, säger Demirok."

Så det känns ju lite trist...

Robin Andersson sa...

Jag tolkar det som att det är dels den andra etappen "från rondellen ner till rödljusen" av Övre vasastaden (alltså och dels en fyrfilig Haningeled som läggs på is. Inte hela Övre vasastaden-projektet.

Från Priso till Gomér & Andersson känns det som att saker och ting redan är på gång. Men vi får väl vänta och se.