Sidor

lördag 19 juli 2008

Det händer i city

Jag var ute och gick i city och såg till min förtjusning att det händer mycket där. Det handlar inte bara om nya etableringar utan även om större renoveringar. Filbytergallerian får exempelvis en större utbyggnad. Burger King flyttar in till Apotekts gamla lokaler och många fler butiker flyttar i Sandrews gamla biolokaler. På bilden ser det ut som att gallerian kommer få en tredje våning.


Den renovering av entrén som Byggvesta AB hade planerat hoppas jag dock stannar på ritbordet. Gallerian ligger vid ett av Sveriges vackraste torg. Där finns uteslutande sekelskifteshus, förutom det horribla Filbyterhuset då. Helt klart är att huset behöver en helt ny fasad som passar in i den annars så vackra helheten. personligen skulle jag vilja se en fasad med sekelskiftesarkitektur, fast med modernare inslag såsom stora glasytor. Glaset ger inget kraftigt inslag i helheten, därför anser jag att det vore väldigt smart. Entrén till Sturegallerian är ett bra exempel där moderna inslag ger en snygg och attraktiv stil, men som samtidigt behåller det vackra i den äldre arkitekturen.
Jag befarar att en mindre renovering av Byggvestas mått skulle skjuta upp en ordentlig ombyggnad med minst trettio år. Vad jag förstår så har nu Byggvesta försvunnit ut ur bilden i och med försäljingen av Filbytergallerian till det skotska bolaget Aberdeen Property Investors. Förhoppningsvis har deras entréplaner det också.

Länge har ju också Gränden haft en stor ombyggnad på gång. Många fler butiker ska in i gallerian, bland annat det tyska Newyorker. En helt nya entré har byggts och gallerian får ännun fler butiker. Enligt ett förslag till ny detaljplan så vill man ge ägarna till Gränden ännu större frihet för användning och utformning av fastigheten. Inte fel alls enligt mig, eftersom det visar att kommunen vill ge företagen de bästa förutsättningarna för etableringar, mm.


Även ett nytt programförslag till Gyllen har tagits fram. Gyllenhuset ska få en ny entré, och enligt tidigare rykten ska butikerna längs med Repslagaregatan kommer att öppnas ut mot gatan. Spännande!Den största omdaningen görs dock kring Tanneforsgatan, gågatan mellan Stora- och trädgårdstorget. En ny stenbeläggning kommer att läggas, med vad som ser ut som spots i marken. En del av fasaderna kommer också att renoveras och fler våningar kommer att användas som butikslokaler. Linlöpings stora handelsstråk kommer få en välförtjänad facelift! Det ska vara färdigt i november.

Jag har en vision om att totalrenovera Skäggetorps centrum. Det en gång stora och välbesökta centrumet har gått ner sig helt. Efter systembolagets flytt till Tornby så lär besöksantalet sjunkit rejält. Det är dags att glömma det gamla och tänka nytt. Jag skulle vilja se en total makeover, där man ändrar inriktning helt och hållet. Istället för att konkurrera med Tornby så bör man se till att få kompletterande verksamheter istället. Jag skulle vilja se ett nöjespalats byggas där. Tänk Hero City vid Kungens Kurva / Skärholmen, med biografer, arkadhallar, sportpub och restauranger, mm. En plats där man kan komma och låta sig underhållas.


Jag vet att det är det som innerstaden är till för, men på samma sätt som Tornby så lockar något sådant en mycket större kundkrets. De som åker till Linköping från övriga delar av länet åker oftast till Tornby för att handla. Även om innerstaden finns så söker man sig inte dit. Då har man en egen liten biograf eller bowlinghall. På samma sätt så tror jag att ett sådant här nöjescenter skulle draga en kundkrets som inte väljer Linköping överhuvudtaget.

Koppla samman detta nöjescenter med ett lätttillgängligt transportstråk, typ linbana som det talas om i Kungens kurva, så att centret på ett naturligt sätt hänger ihop med Tornby city. Tänk alla turister sommartid som skulle kunna välja att åka in från E4:an för detta. Det skulle garanterat ge en synergieffekt då det kompletterar Tornby och dess kunder utmärkt.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Blev väldigt glad när jag hittade till denna blogg. Har länge gått och trott att jag är ensam om att ägna halva min vakna tid till att tänka på Linköpings framtida expansion!

Den här sidan hamnar självklart bland mina favoriter - det verkar som du också hänger mycket på linkoping.se och läser alla protokoll? Linkopingstidning.se brukar också vara ganska bra att raportera om nya projekt i staden.

Såg att du börjat träffas med några andra i en Yimby-liknande grupp? Skriv gärna till mig nästa gång ni ska ses (akustik.linkoping@passagen.se)

Varma hälsningar,
Simon

Carl sa...

Tack Robin för ännu ett bra inlägg! Gillar din idé om Skäggetorps centrum.
Trevligt också med en summerad lägesrapport från stan. Det var ett tag sedan jag var där, så mkt var nyheter för mig.

Ett annat projekt som jag är nyfiken på är detta: http://www.linkopingstidning.se/article/articleview/7124/1/2/
All förtätning och förstoring av innerstaden är mkt välbehövligt, speciellt om det kan föra city närmare ån. Hoppas de satsar på att includera gott om lokalytor i gatuplanet för butiker etc. Kanske kan det också innebära bättre användning av det lilla torg som ligger framför gamla polishuset, som nu är ganska trist, men som med rätt omgivning har potential. Det skulle också vara trevligt att knyta ågatan-stråket ännu närmare ån och koppla ihop det med stångs magasin.

Till anonym...
Din kommentar skulle kunna vara skriven av mig. Kul att det finns fler...

Carl

Robin Andersson sa...

Självklart kommer jag att maila dig också, Simon, om du är intresserad. Vi kommer också snart ha en ny hemsida ute där man ska kunna gå med och diskutera. Den som väntar på något gott...

Jag följer en rad olika hemsidor, nyhetssajter, bloggar och forum. Jag håller med om att Linköpings tidning är väldigt bra på att rapportera om nya stadsbyggnadsplaner. Synd bara att Corren är raka motsatsen. Det lär komma upp en lista med länkar till olika källor och protokoll att följa på hemsidan.

*****

Kul att du, Carl, gillade min idé med Skäggetorp C. Jag tror att det är många som vill göra något åt centrumet, men jag vet inte om det kanske finns någon opinion för ett sådant projekt. Men jag kommer nog kanske att fila lite på det vid ett senare tillfälle.

Vad gäller Lundbergs uppköp av näringslivets hus + parkering, så håller jag helt klart med om att det är riktigt intressant. Och det av flera anledningar. Först och främst självklart för att det handlar om en förtätning av en del av stad med hög potential. Tomten ligger otroligt bra, och som du säger så kan det bli riktigt fint med det lilla torget framför näringslivets hus. Hoppas man bygger i en färg som framhäver kyrkobyggnaden bredvid.

Sedan är projektet intressant för att det Norrköpingsbaserdade företaget Lundbergs på allvar investerar i fastigheter i Linköping. Det visar att man erkänner Linköpings attraktivitet och styrka som stad och tillväxtmotor.

hans sa...

Håller med dig Robin om Filbyterhuset, det är verkligen fult och malplacerat. Jag hade hoppats på en ny snygg fasad mot torget - byggvestas förslag var medelmåttigt - men så blir det antagligen inte nu. Det kvarstår som en mycket viktig del för staden att ta tag i, som helhet har ju torget stora kvaliteter.

Carl: det skulle vara en självklarhet med butiksytor i bottenplanet längs den centrala gatan och stråket Ågatan. Men inte ens i högkonjunktur är detta något man kan ta för givet i Linköping.

Det är också roligt att se att man nu satsar hårt på nya stenbeläggningar och att det verkar ha blivit lite tryck på etableringarna.

Helst skulle jag dock vilja se att själva affärscentrum kunde börja att spridas ut lite, att nya gator och stråk s a s erövrades - en utvidgning. På den fronten har det nu stått still i cirka fyrtio år - Linköping har ett mycket litet centrum/city. Dessutom är det nästan bara kedjor utifrån som etablerar sig i city nu, inga företagare från staden. Det gör att vinsterna för handel försvinner ut ur staden och att arbetslösheten är fortsatt ganska hög, det är inte heller så att kreativiteten och stadslivet på något sätt blomstrar.

En stad är för mig en marknadsplats där invånarna/medborgarna har en möjlighet att öppna upp en egen affärsrörelse i butiksplanet. Det är det som är långsiktig ekonomisk hållbarhet och det är erkänt och eftersträvat på många håll, inte bara i Europa, utan också i delar av landet: Lund trycker t.ex. mycket hårt på detta med möjligheter för småföretagande i stadsmiljö.
Det för också med sig en massa annat positivt som bieffekter, inte bara ekonomiska värden.

Nyckeln är givetvis att många, många, många fler människor måste kunna få bo i innerstaden. Då först kan det kommersiella centrum verkligen få den ökning som matchar senaste årens befolkningsökning och den ekonomiska tillväxten. Utvidgningen sker då förhoppningsvis med att Linköpingsbor startar egna företag och öppnar affärer.

Det är alltså ingen gåta att lista ut varför nyföretagandet är lågt och arbetslösheten relativt stor: det finns för lite riktig stad!

Som det ser ut nu bygger man vidare på villamattan i Lambohov och Sturefors (i stort sett alla färdigställda bostäder under 2007, byggdes utanför staden !?), och "områdena" Tornby och Mjärdevi. Men inget av detta är någon stad. Jag vet inte hur länge man kan tillåta sig denna utveckling, alltså rent ekonomiskt.Men en dag så måste man verkligen tänka om, ju förr desto bättre!

Simon sa...

Jag är fortfarande mållös över att det finns andra som helhjärtat engagerar sig i Linköpings utveckling.

Linköping har stor potential att kunna utvecklas till en koncentrerad kärnstad med bra infrastruktur. Det finns fortfarande så mycket dåligt utnyttjad mark som skulle kunna användas till något bättre.

Jag hoppas framförallt att den unga generationen ska sluta försvinna till Stockholm/Göteborg/Malmö för att utveckla sin talang där. Tycker det är tråkigt när Linköping inte kan ta till vara på de kreativa människorna som faktiskt finns här, utan att det istället blir storstäderna som får credden när folk utifrån kommer och utvecklar kulturlivet där.

Det behövs även som någon tidigare skrivit fler nischade och lokalt förankrade butiker för att skapa ett centrum med attityd och individuell prägel. Hoppas verkligen att någon vågar satsa!

Ännu en gång: Bra blogg - och jag ser verkligen fram emot hemsidan och träffarna! Stadsvandring någon? :)

Varma hälsningar,
Simon

Carl sa...

-Simon,
Har också svårt att fatta att det finns andra som vill engagera sig i detta och blir ideligen positivt överaskad när jag läser här. Kul att du hittat hit.

Skulle vilja fortsätta (och avreagera mig lite) på det ämne som du kom in på - dåligt utnyttjad mark!
Förutom obebyggda ytor finns det tyvärr en hel del bebyggda ytor som i min mening är fruktansvärt dåligt utnyttjade.
Själv har jag flera kandidater på min önskelista över hus som borde jämnas med marken. Det som ligger överst på listan är dock gamla länsrätten - för en kombination av miljöförstörande estetik och utbrednign. Det är lågbyggt med få möjligheter till komersiell verksamhet i centralt läge, samt obefintlig estetisk hänsyn i bästa öststatsanda, i ett kulturhistoriskt mkt känsligt läge mellan domkyrkan och stora torget.

Har svårt att tänka mig ett läge i Linköpings city som skulle kunna påverkas mer av riving och byggnation av något bättre.

Chanserna till rivning är väl minimala, tyvärr...

Men man ska aldrig säga aldrig när nu brandstationen vid ån ser ut att gå mot en säker rivning.


Carl

Simon sa...

Kommer inte åt ditt Linköping 2022-arbete Robin, har du någon annan länk?

Varma hälsningar,
Simon

hans sa...

Simon: du är absolut inte ensam, jag har engagerat mig mycket hårt i Linköpings utveckling de senste 2,5 åren; skickat in förslag och synpunkter till tjänstemän och politiker, framfört mina synpunkter i olika forum mm. Och jag tycker att staden som helhet har gjort stora framsteg under samma tid, känns mycket glädjande!

Nu har vi en större grupp på gång och det ryktas att det ska komma igång en hemsida för Linköpings urbana utveckling, någon gång framåt hösten. Det finns ju så enormt mycket mer som staden och kommunen kan göra för att göra Linköping till den snyggaste staden.

Och jag håller verkligen med dig om att - du utrycker det helt rätt - det är ett problem med alla de unga generationer av kreativa som försvunnit till andra större städer. Detta har pågått så länge jag kan minnas. Jag blir verkligen upprörd av att tänka på att Linköping försörjer, t.ex. Stockholm med kompetens och kreativitet.

Vad är då lösningen? Jo, återigen, att bygga en ordentlig storstad av Linköping, en tät, hög och intressant stad, en stad som verkligen pulserar av framåtanda och kreativitet!

Johannes sa...

Det verkar som det finns ett stort intresse för Linköpings utveckling, staden har potential! Det är dock bittert att se hur vi ger bort vårt universitet och vår tillväxt till Norrköping och inte får något tillbaks. Ett universitet ska vara samlat, pulserande och flöda av kompetens, det ska inte klyvas sönder i flera städer.

johannes sa...

Det ska även tilläggas att det är Mille Millnert, norrköpingsfödd som har sönder vårt universitet och ger bort det till sin hemstad, under tiden ställer norrköpings kommun krav på att få få och få. Vad håller Linköpings kommun på med - hur länge ska fegheten och tystnaden pågå?

simon sa...

Trist när kommunen satsar och några idioter alltid förstör:

http://www.corren.se/archive/2008/7/23/jtc0zzv6kjg08xx.xml

Robin Andersson sa...

Vad kul att ni också känner engagemang för Linköping. Jag ska fixa en ny länk till mitt arbete. Om inte annat så kommer det att komma upp på hemsidan.

Alla ni som skriver och läser i min blogg: om ni känner att ni vill vara med och engagera er i Linköpings utveckling så säg bara till. Vi sa på förra mötet att nästa skulle ske i stockholm i September (eftersom tre av oss fyra som var där bor i stockholm). Om det nu blir så att fler från Linköping vill vara med så kan vi naturligtvis ändra på detta.

Simon: det är ledsamt att folk inte kan bete sig civiliserat. Bara för att någontiong sitter löst så betyder det ju inte att man får kasta det i vattnet. *suck*. Detta måste vi i gruppen markera vårt avsky mot.

Victor sa...

Riktigt bra blogg, intressant att läsa.

Har själv ett stort intresse för Linköpings utveckling, och försöker följa utvecklingen så gott som jag bara kan..

Keep up the good work!

Robin Andersson sa...

Tack Victor! Alltid uppmuntrande att höra.

Såg förresten att Yimby.se har länkat till min blogg- Det var också roligt. ;)

Anonym sa...

Tjena först angående utbyggnaden av skägetorp centrum så finns det bra uppslag att kolla i Hageby Centrum i Norrköping som byggs om till Östergötlands största köpcentrum under ett tak med 100 butiker.

Sedan snacket om Mille och att han skulle ha någon dåld agenda att skuta Linköpings Universitet i sank e lite tråkig.
Den som vet sin historia vet att Linköping en gång i tiden fick sitt universitet för att Norrköping lade ner sin ansökan om att få samma universitet.

I korta drag Norrköping och Linköping sökte båda även Örebro och Västerås om jag inte minns fel.
Dom båda Ping städerna fick veta att dom var favoriter att få Universitetet, men att regeringen inte kunde ställa den ena Östgöta staden framför den andra och sedemera skule Universitet hamna i en av dom andra städerna så vida inte en av våra städer la ner sin kandidatur.

Linköping och Norrköpings politiker sammråde och med löftet om att Universitetet också skulle lokaliseras i Norrköping tog Norrköping tbax sin kandidatur, resten är historia.

Univeristetet har tillsammans med SAAB betyt allt för Linköpings utveckling. Det tog nästan 25 år innan löftet infriades och än idag så e Norrköpings andel 5500 studenter av över 25 000 inte mycket.

Dess utom främjar det Linköpings utveckling om Norrköping växer strakt och tvärt om ioch med att synergi effekten blir en mer dynamisk region som kan konkurera med att locka till sig arbetstillfällen och attrahera som en allternativ till Stockholm.

Johannes sa...

Den som kan sin historia vet att Norrköping aldrig hade kunnat få nåot universitet då det stod mellan Västerås och Linköping, Linköping var den stora favoriten eftersom Saab är placerat i staden.

Att sammanställa statistik efter vad Mille Millnert har åstadkommit med Linköpings universitet kommer tydligt visa hur han medvetet har fört denna förflyttningsagenda sedan start.

Ett universitet skall vara samlat inte klyvas sönder i flera städer. Det är tragisk att se hur Linköping ger bort och bara får avundsjuka tillbaks.

Robin Andersson sa...

jag vet inte alls mycket om bakgrunden till universitetets födelse, det ska jag villgit erkänna. Jag tycker dock inte att det har så mycket att göra med det vi diskuterar. För Linköpings bästa och för universitets bästa så ser jag själv en stor fördel av att det är samlat på en geografisk plats.

Jag läser själv på ett "campus" i KTH Haninge, och där finns det många nackdelar med att ligga så pass långt ifrån "huvudcampus". Främst handlar det om att kunna ge tvärvetenskapliga utbildningar där lärare/föreläsare effektivt kan ge kurser till elever i olika program. Eleverna slipper pendla mellan två skolor för att få ta del av universitetets fulla kompetens. Det är en av många synergieffekter som ett samlat universitet kan ge.

Jag förstår samtidigt att det missgynnar Norrköping ganska mycket, men det är Linköpings bästa som vi diskuterar här. Jag vill dock påpeka att jag självklart önskar en stark broder i Norrköping.

Anonym sa...

Angående Linköping - Norrköping: nrkpg var aldrig påtänkta som universitetsort, det är en ren historieförfalskning att påstå något sådant. Det stod mycket riktigt mellan Linköping och Västerås, men Linköping var ju storfavorit då man redan hade en teknisk högskola av hög klass - en skola som mycket riktigt följde i spåren på flygplansindustrin, men främst den tidiga dataindustrin. Dessutom har Linköping varit ett lärdomscenter i snart 1000 år nu. man hade landets första domkapitel och den första katedralskolan, tillsammans med andra medeltida lärdomsfunktioner (alltså för alla andra städer i staten Sverige, inklusive Uppsala). En tradition som fortsatt genom århundraden.

Av alla dessa anledningar, så var väl valet helt logiskt. Idag känns det än mer självklart.
Nu ville också Norrköping vara med och dela på kakan och man kom överens om att etablera universitetet med en mindre del även här.

Vad gäller Mille Millnert, så är han ju på gränsen till att vara alltför "Norrköpingsvänlig". Kanske är inte det någon överraskning då han ju är från Norrköping. Samtidigt måste man ha klart för sig att man inte kan dela upp LiU mer, det förlorar då i koncentration och slagstyrka (det har inget med Norrköping att göra, utan skulle vara lika illa var LiU än utlokaliserades).

Sedan är det ju också sant att Norrköpingsbor inte riktigt förstått att Linköping hjälper dem med en mängd olika projket, för att skapa en stark region. Det borde man faktiskt vara lite tacksamma för. Utan etableringen av LiU i Norrköping med så många som 5500 studenter och nya institutioner, så hade inte Norrköping varit uppe ur sin svacka ännu - etableringen betyder allt för dem.
Det är o.k. att vanligt folk inte ser detta, men beklagligt om inte ledningen i Norrköping kan erkänna detta - vilket de flesta ändå gör.

Sedan när det gäller att få något tillbaka av investeringar, så är det ju väldigt tunnsått, det är mest Linköping som verkligen går in och hjälper Norrköping med olika projket, t.ex. hamnen och symfoniorkestern. Men det kommer givetvis att ändras när Norrköping växer och verkligen kan ge något tillbaka. Då får vi ett riktigt utbyte mellan våra syskonstäder, ett utbyte som kan bära riktigt långt (för både Linköping och Norrköping). Så det gäller att verkligen att börja samarbeta ordentligt, annars får båda städer svårt i framtiden.