Sidor

onsdag 23 april 2008

Nya möjligheter när innerstaden växer.

Mycket talar för att Linköpings innerstad kommer att växa i nordöstlig riktning, vid Kallerastad. Planerna är att bygga ut området med bostäder och affärsverksamheter och på det sättet också få en urban känsla i området, som gör det till en naturlig fortsättning på den befintliga innerstaden. Butiker och restauranger i bottenvåningarna och kontor och bostäder i övervåningarna. (Bygger man området med åtta våningar i snitt (som övre vasastaden) plus några riktigt fina skyskrapor i ett kluster, så vore det inte helt fel.) Kärnorna i området kommer naturligtvis att bli dels arenastråket med Cloetta center i den västra delen och en ny fotbollsarena i den östra. Dels också den nya centralstationen, som kommer att vara en viktig länk mellan det gamla och det nya Linköping. Där Stångån passerar Stångebrofältet kommer en ordentlig stadspark att anordnas, vilket jag tror kommer bli riktigt uppskattat av invånarna. Att ta tillvara på Stångåstrandens potential känns väldigt viktigt för att innerstaden ska bli så attraktiv som möjligt.


Jag har här tagit med en bild som jag gillar riktigt mycket. Det är en skiss, gjord av White arkitekter, som visar hur Kallerstad kan se ut om några år. Här ser man också att Mörtlösa och flygplatsområdet kommer att byggas ihop med Kallerstad. I norra delen av Kallerstad ser vi en nyanlagd sjö. När Leca är klar med lertäkten där och flyttar till Gärstad kommer man kunna göra om den till en sjö. Det lär bli ett väldigt attraktivt område, både för bebyggelse och som rekreationsområde.

Jag kan inte tänka mig att man kan få ett bättre läge att bygga ut en innerstad än det som Linköping har nu. Efterfrågan på mark finns. Marken finns. När den nya centralstationen byggs finne även en legitimitet att fullt ut utnyttja den marken. Byggnaderna där bör heller inte behöva begränsas i höjd till hänsyn för flygplatsen. Området i sig är ju minst lika stort som den nuvarande innerstaden och kommer verkligen att förstora känslan av Linköping. Inte nog med det. När väl man har byggt ut den delen av staden har man även möjlighet att börja ersätta området kring värmeverket och bygga stadsbebyggelse. Det finns mycket att säga och mycket att hoppas på, vad gäller Kallerstad. Räkna med att jag kommer att återkomma till ämnet igen.


Till sist vill jag gratulera Århusborna (Danmark) till godkännandet av det nya området med den fantastiska skyskrapan ”Lighthouse”, 142m. Förhoppningsvis kommer våra beslutsfattare och byggherrar/byggentreprenörer att inspireras till samma visioner för Sverige och framför allt Linköping. Jag skulle gärna vilja se en syster till Lighthouse i Kallerstad. Och några kusiner till den. =)
Även Kalmar verkar få ett höghus. 22 våningar, vilket bör betyda runt 80m.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vill se skyskrapa i Linköping står det? Tala om Malmökomplex!! En turning torso för alla och envar!

Robin Andersson sa...

Vad menas med "Malmökomplex"? Malmö har visat att man med optimism och visionäret arbete kan bygga en framgångsrik stad med en stark image som tilltalar investerare och inflyttande från hela världen. Den som tror att det är turning torso i sig som är det viktiga har missat hela poängen. skyskrapor är bara en del i arbetet att bygga in Linköping i medvetandet hos människor. Först och främst så ger det ett visuellt utropstecken som avslöjar stadens existens för förbiresande. Dels så skyskrapan en symbol för framåtanda, något vars värde inte ska underskattas.

Vill man att Linköping ska växa till en starkt stad med god framtid vad gäller arbete och trivsel för invånarna så måste man släppa jantelagen och konkurrera med de bästa. Lång ifr¨ån alla kommuner i Norden har den potential som Linköping har. Varför ens tveka?