Sidor

måndag 14 april 2008

Ett första inlägg.

Här kommer mitt allra första blogginlägg. Jag har tänkt att skapa en blogg där jag kan publicera mina tankar runt Linköpings fortsatta utveckling.

Linköpings kommun har nyligen släppt sitt förslag till översiktsplan för staden Linköping. Wow! Kan bara gratulera till ett väl genomarbetat förslag. Det känns äntligen som att man vill ta krafttag för att skapa en bättre, vackrare och framför allt mer framåtriktad stad. Min fråga är: kommer man att lyckas genomföra det man har planerat? Jag hoppas verkligen det.

Det mest spännande i planen är Kallerstads utveckling, med ett nytt resecentrum och en tät stadsbebyggelse.

Jag ska försöka återkomma med mina tankar runt varje avsnitt i den nya planen. Håll till godo!

3 kommentarer:

gardebring sa...

Kul med en utvecklingsvänlig blogg!
Hur ser det ut i Linköping? Är det lika mycket gnäll och oskälig rädsla för förändring som i Stockholm?

// Anders - yimby.se

Robin Andersson sa...

Kul att du tycker om den!

Ja, visst finns det ett sådant motstånd här även här i Linköping. Men de huvudsakliga argumenten skiljer sig från nimbysarnas i Stockholm. I Stockholm vill man mest värna om sitt kulturarv som man menar "sitter i det redan byggda". Själv anser jag att Stockholms charm ligger i att den ständigt utvecklas och är en storstad både historiskt och i framtiden.

I Linköping är huvudargumenten att vi inte borde bli en storstad. Vi är så litet (sveriges femte största stad) och pittoreskt. Man vägrar inse att stadens ekonomi och därmed välmående hänger på att man är attraktiv för företag och utbildad arbetskraft. För att vara det så måste man vara en mångfasseterad stad med både möjlighet till storstadens och landsbygdens utbud.

Vi ser nu att Linköping och hela regionen har tagit fart framåt i Linköping och har mycket bra möjligheter till att bli en attraktiv plats för boende och näringsliv. Nyckeln till Linköping framång ligger i Ostlänken. Förhoppningsvis kommer det en positivt besked om den i höst.

gardebring sa...

Uppvuxen i Norrköping som jag är så följer jag naturligtvis utvecklingen i Linköping/Norrköpingsregionen. Det känns överlag som att det är mer drag i Linköping men vissa saker händer ju även i Norrköping med planerad ny stadsdel vid resecentrum, utbyggt spårväg och så vidare.

Ostlänken hoppas jag innerligt på, både för Linköping/Norrköpings och Stockholms skull men inte minst för Sveriges skull! Den behövs. Spårkapaciteten idag är ju som bekant svårt överlastad och det är till och med svårt att hålla de låga hastigheter som X2000 idag kan ha som max. Jämfört med resten av Europa är vi hopplöst efter. Här är Åsa Torstensson en frisk fläkt medan Anders Borg är en våt och aningen möglig trasa i diskussionen..

Låt oss hoppas att regeringen visar på framåtanda och satsar. Är man rädd för ekonomiska risker kan man ju faktiskt köra det som ett OPS-projekt, det borde ju inte alliansregeringen ha några problem med kan man tycka.

För övrigt finns det faktiskt en hel del här i Stockholm som inte heller tycker att staden skall få växa, att vi skall fortsätta att vara en stor småstad istället för en liten storstad. Det är en sorglig attityd och det är sorgligt att folk inte i större utsträckning hur skadlig en sådan attityd är för Stockholm.