Sidor

tisdag 16 december 2008

Bankhus vid Stångån?

Det vart ju känt för ett tag sedan att Danske Banks dotterbolag Östgöta Enskilda Bank är intresserade av att samla ihop sina Linköpingskontor till ett nytt bankhus där nuvarande huvudbrandstationen idag ligger. Som jag tolkade det så ska ett kommunalt bolag stå som beställare och ägare av fastigheten, som sedan hyr ut det på ett längre kontrakt till ÖEB. Bankens- och de övriga verksamheternas yta som man vill lägga till i tomtens detaljplan ska dock ersätta några av de planerade bostäderna. Man har helt enkelt valt att förtäta detaljplanen lite mer, vilket jag anser är mycket bra.


Hur som helst så är det spännande att följa vad som händer med den tomten. Den har ett läge i närheten av den nya centralstationen och intill Storgatan som kommer att var bland de mer exklusiva i hela länet. Det är kanske det första man ser när man stiger av eller stannar till i Linköping via tåget i framtiden. Därfär är det av största vikt att man, åtminstone för fasaden mot Storgatan, sätter extra höga krav på arkitekturen.

På tal om centralstationen, Banverket presenterade idag sin utredning om Ostlänken. Den finns att besöka på stadbiblioteket, eller att läsa på www.banverket.se/ostlanken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ska den där bilden föreställa ett förslag på bankhuset i linköping?

Robin Andersson sa...

Nej, ser det ut som Linköping? Det är Swedbanks nya kontor i Riga. Inte ÖEB, som sagt. Ärligt talat skulle väl en så pass stor byggnadsolym svälja proportionerna i just det området? Antar att det var det du reagerade på. Hade dock inte varit så dumt om man fick se en sådan byggnad i norra Kallerstad i framtiden...

sk sa...

Detta är goda nyheter. 400 anställda, hm .... jag hoppas att detta innebär minst 15 våningar .....:)